Om de stijgende zorgvraag aan te kunnen, moet de zorg anders worden georganiseerd. Dat schrijft minister Conny Helder van Langdurige Zorg en Sport aan de Tweede Kamer.
Rijksbrede aanpak
“Duidelijk is dat als we niets doen, de tekorten op de arbeidsmarkt in de zorg – evenals in andere sectoren – de komende jaren alleen maar groter zullen worden. Dat vraagt om een Rijksbrede aanpak”, schrijft Helder. Die wordt gecoördineerd door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Voor de zomer komt het kabinet met een Kamerbrief over de aanpak van de arbeidsmarktkrapte in Nederland.
Groei moet eruit
Op dit moment werkt een op de zes werknemers in zorg en welzijn, schrijft Helder. Uit een eerdere analyse van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) bleek al dat dit, gezien de stijgende zorgvraag, bij ongewijzigd beleid oploopt naar een op de vijf in 2030 en een op de vier in 2040. Nu werken er 1,5 miljoen mensen in de zorg. Bij ongewijzigd beleid worden dat er 2,4 miljoen, stelt Helder.
Die groei moet eruit, vindt het kabinet. In plaats van een toename van zorgpersoneel met 140.000 banen over de periode 2022-2025, acht het kabinet een groei van 110.000 banen haalbaar.
Sociale innovaties
‘We moeten investeren in het voor de zorg behouden van zorgmedewerkers, leven lang ontwikkelen, het opschalen van technologische en sociale innovaties en in zeggenschap”, schrijft Helder. “Schaarste noopt tot nieuwe wegen en er is geen tijd te verliezen. Als we nu niets doen, dan lopen we het risico dat de kwaliteit en de toegankelijkheid van zorg wordt uitgehold.”
Het behoud van zorgpersoneel is nadrukkelijk een taak van de werkgevers, stelt de bewindsvrouw. “Het moet aantrekkelijk zijn om in de zorg en welzijn te (blijven) werken”, schrijft Helder. Wel ziet ze het als haar taak om werkgevers hierin te stimuleren.
Deze zomer komt Helder met een uitwerking van haar plannen om te komen tot een toekomstbestendige arbeidsmarkt voor de zorg. (ANP)
Peter Koopman
De systeemverantwoordelijke minister voor “de Zorg” wil minder personeel erbij: genoeg=genoeg, want andere sectoren gaan voor, toch? En daarenboven wenst deze beleidsverantwoordelijke verdubbeling van de productiviteit. Dit beleid zien we al terug in de eerdere mening van deze Minister over de CAO voor verpleegkundigen en verzorgenden IG: de 1,13 % reparatie van de structurele achterstand van 6% ( peil mei 2021 ) lijkt VWS reeds genoeg ( itt CAO’s PABO alumni: +10% of politie: +9,5% ). Het kan verkeren.
FrankvdTempel
Realisme siert deze minister. Ze wil maatregelen nemen voordat de wal het schip op dramatische wijze zal doen keren. Makkelijk zal het niet worden. Ben benieuwd naar de te nemen maatregelen. Pijn zal het doen.
Koos Dirkse
Het tegengestelde beleid van ons kabinet. Steen en been klagen over de werkdruk binnen de zorg. Geen mensen er ij en niets doen aan de arbeidsvoorwaarden. Weglopen als de Kamer over hun achterstallige salaris debatteert!
Frans Fakkers
Waar we met de zorg en met name de thuiszorg om maar als voorbeeld te gebruiken mee bezig zijn snap ik niet meer. Heeft de minister wel in de gaten dat rond de 40.000 tot 45.000 thuiszorgmedewerkers ELKE DAG 20 zorgvragers bezoeken en hun deskundige hulp geven. Dat zijn dus ruim 800.000 bezoeken per dag, gedurende het hele jaar door. Zouden we juist voor die groep die ook tijdens de coronacrisis staande bij was en niet opgaf, nu totaal niks kunnen doen aan beloning? Hoe durft de minister te denken over minder personeel? Natuurlijk mag zij dat. Natuurlijk wordt dan gesneden in de loonkosten, in meer werk met minder handen, om het verdienmodel van de thuiszorgorganisaties overeind te houden. Marktwerking was /is toch het toverwoord? Dat heeft veel kapot gemaakt. Andere oplossingen zoals Samen Leren in de Wijk zouden verlichting kunnen geven waarbij de Thuiszorg een cruciale rol kan spelen.