Verstandig
“Dat betekent dat je zult moeten kijken: hoe geef je het geld verstandig uit, terwijl je de mooie kanten van ons stelsel in stand houdt. Onze ziekenhuizen zijn van wereldklasse, de zorg is voor iedereen toegankelijk. Vergelijk dat eens met Amerika, waar mensen die onverzekerd zijn soms met rotte tanden in de mond zitten.”
100 miljard euro
Het Centraal Planbureau becijferde onlangs dat de zorgkosten in de volgende kabinetsperiode oplopen tot 100 miljard euro, ofwel tien procent van het bedrag dat Nederland jaarlijks verdient. (anp)
Anton Maes
Sorry hoor, maar de politiek wil het probleem niet zien. De beste zorg? Kijk eens bij Gijs van Loef op zijn website. Voor iedereen toegankelijk? Kijk naar de wachtlijsten en hoe deze worden “aangepakt”! Nu 10.000 GGZ patiënten langer dan de Treeknorm op de wachtlijst. En er wachten 16.382 mensen op een plek in een verpleeghuis. Rotte tanden? voor 0-18jr zit mondzorg in basispakket, nadien niet meer. Nee, ik erken het kostenprobleem, maar pleit voor een andere aanpak dan deze minister. Doe nu eerst eens een goede kostenanalyse en met een kostprijsberekening. In plaats van zinloze contracten met ‘handelsprijzen’ en topdown ‘kostenregulerende’ HLA’s. En als “het” te duur wordt, betrek dan de burger bij de afwegingen.
W.M. Verhoeven
Mooi dat op 1 dag twee artikels verschijnen:
1. Ministerie van VWS: Niets doen betekent dat aantal plaatsen in verpleeghuis moet verdubbelen
2. Ministerie van Financiën: Minister Hoekstra: stijging zorgkosten niet lang houdbaar
Duidelijk is dat met de demografische ontwikkeling, de huidige verpleeghuiscapaciteit en zonder beleidswijzigingen het systeem onhoudbaar wordt. De oplossingen liggen in een maatschappelijke mix van: “langer thuis”, “geclusterd scheiden van wonen zorg”, “diversificatie van zorg, wonen en diensten”, “passende bekostiging (vanuit bedoeling en niet vanuit systemen)” en lokale oplossingen met centrale ondersteuning.
De zorgvraagbehoefte op lokaal (postcodeniveau) is al bekend; meer onderzoek levert meer data op, maar levert meer data ook meer inzicht op? Welke informatie en inzicht is nodig om passend richting te geven?
Johan van Houwelingen
Bestuurder bij AAG