Hoewel leefstijlinterventies effectief kunnen zijn in de behandeling van bijvoorbeeld chronische aandoeningen, is er geen geld beschikbaar voor onderzoek naar deze interventies. Tweede Kamerleden Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Carla Dik Faber (ChristenUnie) roepen minister Bruno Bruins voor Medische Zorg op om hiervoor structureel een subsidieregeling in het leven te roepen.
Onderzoekers vinden steeds meer bewijzen voor de relatie tussen leefstijl en ziekte en hoe individuen met hun gedrag hun gezondheid positief kunnen beïnvloeden. Hét voorbeeld van een succesvol leefstijlprogramma is ‘Keer diabetes om’ van de Stichting Voeding Leeft, als gevolg waarvan veel deelnemers het medicijngebruik hebben verminderd of zelfs helemaal hebben gestaakt. Inmiddels vergoeden zorgverzekeraar VGZ en iptiQ de leefstijlinterventie bijna volledig.
Keer diabetes is van de grond gekomen dankzij een innovatiesubsidie van 200.000 euro van het ministerie van Economische Zaken, voor onderzoek onder enkele tientallen mensen. Toen hieruit positieve resultaten kwamen, investeerde VGZ 6 miljoen euro voor een tweejarig wetenschappelijk onderzoek waaraan 1900 mensen deelnamen.
Voor Corinne Ellemeet is het klaar als een klontje: er moeten meer leefstijlinterventies onderzocht worden op effectiviteit, zodat deze kunnen worden ingezet om de gezondheid van mensen met bijvoorbeeld overgewicht te verbeteren. Commerciële bedrijven, zoals medicijnfabrikanten, steken geen geld in dergelijk onderzoek. “Op leefstijl kunnen ze geen patent aanvragen”, aldus het Kamerlid.
Risicovol
Voor zorgverzekeraars is investeren in de eerste fase van een onderzoek te risicovol, omdat onduidelijk is wat er uit zal komen. Als het aan Ellemeet ligt, zorgt de overheid voor het benodigde geld. Het EZ-programma waaruit het geld kwam voor Keer diabetes om bestaat inmiddels niet meer. Zij roept dan ook Bruno Bruins op om geld vrij te maken voor onderzoek naar leefstijlinterventies.
“Hij heeft dit voorjaar aangekondigd om een innovatiefonds te introduceren, zodat bewezen effectieve behandelingen in het basispakket komen”, zegt Ellemeet. De regeling gaat in op 1 januari 2019 en Bruins wil er 105 miljoen euro in stoppen. De GroenLinks-politicus stelt voor: “De subsidieregeling moet worden verruimd zodat onderzoek naar leefstijlbehandelingen mogelijk wordt.” Ellemeet wil samen met Dik Faber een voorstel dat dit mogelijk maakt indienen in de Tweede Kamer.