Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft positief gereageerd op het advies van het College voor zorgverzekeringen (CVZ) voor een ‘no cure no pay’-aanpak voor geneesmiddelen. Schippers zei donderdagavond tegen BNR Nieuwsradio dat ze het advies overneemt.
No cure, no pay komt op het volgende neer: heeft de patiënt baat bij een geneesmiddel, dan vergoedt de zorgverzekeraar de kosten. Heeft een medicijn geen effect, dan gaat de rekening naar de fabrikant.
Bewijzen
Minister Schippers benadruk dat de aanpak niet voor alle medicijnen gaat gelden. “Dit is echt een principe dat voor nieuwe, dure medicijnen geldt die hun werking nog moeten bewijzen. Medicijnen die al heel lang op de markt zijn, waar we allerlei varianten op hebben en waarvan de prijzen ook echt laag zijn heeft dit weinig zin”, zei de bewindsvrouw tegen BNR.
De aanpak gebeurt inmiddels bij het nieuwe geneesmiddel omalizumab (Xolair) voor de behandeling van ernstige astma. Bij naar schatting drie op de tien patiënten slaat de behandeling niet aan, wat 16.000 euro per patiënt per jaar kost. Als het aan het CVZ ligt, gaan de kosten daarvan bij de fabrikant liggen.
Afspraken
Het advies volgt op afspraken die het CVZ onlangs maakte met patiënten, longartsen en geneesmiddelfabrikant Novartis. Het is volgens CVZ voor het eerst dat de vergoeding van een behandeling afhangt van het resultaat van het geneesmiddel. “We hopen dat er daarna ook voor andere geneesmiddelen soortgelijke afspraken komen”, aldus een woordvoerder van het college.
Het CVZ verwacht dat de afspraak over de vergoeding van omalizumab zo’n 1 tot 2 miljoen euro aan besparing oplevert. (ANP)