“Er zijn mensen die niet meer naar de tandarts gaan, omdat ze het niet kunnen betalen. Die zijn niet bang voor de tandarts maar voor de rekening van de tandarts. Hun kinderen gaan vervolgens ook niet naar de tandarts”, aldus de minister tegen de krant.
Hogere kosten
Het mijden van de tandarts op jonge leeftijd kan volgens Schouten grote gevolgen hebben. Zo lopen ze het risico op latere leeftijd met hogere kosten te worden geconfronteerd. De minister zegt dat een slecht gebit “niet alleen op je gezondheid kan slaan, maar ook tot minder zelfvertrouwen of zelfs tot schaamte kan leiden.”
Ze wijst erop dat vroeger haar hele klas naar de schooltandarts werd gestuurd, waardoor er geen risico op stigmatisering was. “Dus dat kun je veel breder opzetten. Die kinderen zijn immers verzekerd. Hoe je dat vormgeeft, of het met zo’n bus moet of dat de tandarts op school komt, daar kunnen we het over hebben.”
KNMT geen voorstander
De beroepsorganisatie van tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen KNMT is “in principe geen voorstander” van de inzet van schooltandartsen. Dat zegt KNMT in een reactie op de plannen van minister Carola Schouten (Armoedebeleid) om weer tandartsen naar de scholen te sturen, omdat lang niet alle kinderen nu regelmatig mondzorg krijgen, hoewel die voor minderjarigen in het basispakket zit. Eerder werd een motie in de Tweede Kamer aangenomen om te kijken naar de mogelijkheden voor de terugkeer van de schooltandarts.
De KNMT vindt het “juist belangrijk dat kinderen zo vroeg mogelijk een ‘huistandarts’ krijgen, waar ze met hun ouders komen en ze samen mondzorginstructie krijgen”. Dat kan volgens haar bijvoorbeeld via het speciale programma Gewoon Gaaf. De organisatie “verwelkomt” echter wel degelijk de aandacht die minister Schouten schenkt aan mondzorg voor mensen die met name om financiële redenen geen tandarts bezoeken. (ANP)