Fabrikanten en groothandels gaan medicijnen langer op voorraad houden. Dat moet ervoor zorgen dat patiënten niet meteen zonder zitten als de aanvoer even stokt. De ruimere voorraad moet genoeg zijn voor vijf maanden, zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg). Hij gaat dat afspreken met alle betrokkenen en laat de inspectie erop toezien dat die afspraken ook worden uitgevoerd.
Geneesmiddeltekorten komen steeds vaker voor. Vorig jaar was een veelgebruikte anticonceptiepil er bijvoorbeeld maandenlang niet. De aanleg van deze ‘ijzeren’ voorraad begint volgend jaar en duurt voor een gemiddeld geneesmiddel een jaar of twee. Zodra de magazijnen vol liggen, denkt Bruins 85 procent van de tijdelijke medicijntekorten te kunnen opvangen.
25 miljoen
De extra buffer kost ongeveer 25 miljoen euro. Dat moeten fabrikanten, groothandels, apothekers en zorgverzekeraars samen betalen, vindt de minister. Hij wijst erop dat de royalere voorraad hun ook geld scheelt. Ze hoeven bij nieuwe aanvoerproblemen straks niet meteen op zoek naar een vervangend middel, dat vaak ook nog duurder is.
Verspilling
Sommige geneesmiddelen zijn niet meer bruikbaar als ze maanden worden bewaard. De betrokkenen gaan afspreken hoe ze verspilling kunnen voorkomen. Bruins zegt met andere Europese landen te gaan bespreken of de productie van medicijnen en bestanddelen daarvoor niet weer vaker in Europa kan plaatsvinden. Nu gaat het geregeld mis met ingrediënten uit bijvoorbeeld China. (ANP)