Een verpleeghuis dat te weinig geld besteedt aan (extra) handen aan het bed, riskeert voortaan minder geld te krijgen. Dit is een van de maatregelen waarmee minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wil bereiken dat iedere verpleeghuisbewoner genoeg tijd en aandacht krijgt. Brancheorganisatie ActiZ is kritisch.
Verpleeghuizen die weinig geld steken in managers en administratie en veel in hun personeel, worden in het vervolg de norm. Nu is het gemiddelde verpleeghuis nog de maatstaf. Dit jaar nog moeten verpleeghuisbewoners verbetering merken.
De Jonge wil waarborgen dat de 2,1 miljard euro die de komende jaren extra naar de verpleeghuiszorg vloeit, aan personeel wordt uitgegeven. In principe moet 85 procent van het geld besteed worden aan de medewerkers. Iedere instelling moet vooraf uitleggen waaraan zij het geld wil uitgeven. Blijken de middelen niet goed besteed, dan worden ze teruggevorderd.
Minder nieuwe bewoners
Instellingen die niet aan de norm voldoen, krijgen ook minder nieuwe bewoners omdat zorgkantoren aspirant-bewoners gaan afraden daar hun intrek te nemen. Zij kunnen ook zelf beter bepalen welk verpleeghuis hun aanstaat, door de gegevens op kiesbeter.nl en de recensies op zorgkaartnederland.nl. Die laatste website krijgt daarvoor nu subsidie.
Verder wil De Jonge de administratieve rompslomp verder terugdringen en profiteren van moderne technologie. Er komt bijvoorbeeld een wedstrijd voor werkbesparende technische vindingen.
Leren en ontwikkelen
Brancheorganisatie ActiZ is kritisch in een reactie op het streven van de minister om de bekostiging af te laten hangen van hoe goed een verpleeghuis presteert. “Wat ActiZ betreft is het niet mogelijk om te zeggen welke zorgorganisaties de best presterende zijn”, zegt Margreeth Kasper de Kroon, woordvoerder Wonen & Zorg. “Bovendien kan er altijd maar een de beste zijn. Wij vinden het als sector belangrijk om continu te leren en ontwikkelen.”
ActiZ heeft minister De Jonge gevraagd “meer zekerheid en eenduidigheid” te geven over de bekostiging van de verpleeghuiszorg. Deze zekerheid wordt volgens de brancheorganisatie met dit programma nog niet gegeven. De transitiefase in de verpleeghuiszorg waar het programma van rept, leidt voor zorgorganisaties tot meer administratieve lasten en het ontbreekt bovendien nog steeds aan kostendekkende tarieven.
Extra personeel
ActiZ erkent dat er extra personeel nodig is om goede zorg te blijven bieden en de zorg te blijven ontwikkelen. Het aantal ouderen zal nog flink toenemen en de arbeidsmarkt is krap. Zorgorganisaties zetten daarom volop in op het werven van extra personeel. ActiZ verwacht tegelijkertijd van de minister dat hij voldoende oog heeft voor de huidige krappe arbeidsmarktsituatie en de noodzaak om te investeren in ontwikkeling, zoals nieuwe zorgvormen en technologie zodat de kwaliteit van zorg in verpleeghuizen verder kan verbeteren.
Ook regeringspartijen plaatsen kanttekeningen. Zo is Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66) “een beetje bezorgd”, omdat geld terugvorderen van verpleeghuizen niet de bewoners mag raken. Haar VVD-collega Sophie Hermans vindt dat er een belangrijke stap in het plan van de minister ontbreekt. Haar partij wil dat bestuurders die hun werk niet doen, kunnen worden weggestuurd.
(Skipr/ANP)