Dat schrijft minister David van Weel van Justitie en Veiligheid in een brief aan de Tweede Kamer. Hij hamert daarin ook op het belang van een goede terugvaloptie.
C2000
Uitgerekend in de drukke nacht van oud en nieuw vertoonde het toch al veel bekritiseerde C2000-systeem opnieuw kuren. Hulpverleners kregen daardoor bij noodsituaties niet direct contact met de meldkamers. “Vooral voor de politiemensen op straat heeft dit een grote impact gehad op de uitvoering van hun taak en daarmee ook geleid tot angst en frustraties”, aldus Van Weel.
“Complex”
De minister spreekt van “een complexe storing” waarvan de oorzaken niet eenvoudig te achterhalen zijn. Dat het systeem die nacht veel werd gebruikt, mag wat hem betreft “nooit” een reden zijn voor uitval. Het is vooraf juist uitvoerig getest op “intensieve belasting”. Daarom wordt gedacht aan “een combinatie van factoren”. Welke dat kunnen zijn, laat Van Weel in het midden.
Vervanging “niet mogelijk”
Vervanging van C2000 is op korte termijn niet mogelijk, aldus Van Weel. Het Adviescollege ICT-toetsing raadde zijn voorganger in het najaar van 2023 nog aan ervan uit te gaan dat het systeem nog tot zeker na 2030 gebruikt moet kunnen worden. Daarom zal C2000 de komende jaren nog “alle aandacht” krijgen die nodig is om het voor hulpverleners goed te laten functioneren, “met alle investeringen die daarvoor nodig zijn”. (ANP)