AppleMark
De suggestie dat protonenbehandeling bij patiënten met kanker enorme extra kosten met zich meebrengt voor de zorgverzekeraars is ‘onzin’ en ‘misinformatie’. Dat zegt bestuursvoorzitter Ernst Kuipers van het Erasmus MC in het julinummer van Skipr Magazine.
“Het is onzin dat de meerkosten een tientje per verzekerde bedragen”, aldus Kuipers tegen interviewer Willem Wansink. “Misinformatie.”
Aanvankelijk beweerden zorgverzekeraars dat Nederland te klein is voor meerdere protonencentra. Ondanks de opstelling van de zorgverzekeraars heeft minister Schippers van Volksgezondheid toestemming gegeven voor de bouw van vier protonencentra. Het Erasmus MC bouwt in Delft samen met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de TU Delft het eerste protonencentrum van Nederland. Vanaf 2017 worden er specifieke vormen van kanker behandeld met ioniserende straling in plaats van met conventionele radiotherapie op basis van fotonen. Ook het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) denkt in 2017 een protonencentrum te kunnen openen.
50 Cent per verzekerde
Kuipers: “Ons protonencentrum mag 600 patiënten per jaar behandelen. Vergeleken met de reguliere fotonentherapie is een protonenbehandeling 10.000 euro per patiënt duurder. Reken maar na: 600 patiënten maal 10.000 gedeeld door 13 miljoen Nederlanders met een zorgverzekering, is rond de 50 cent per verzekerde. That’s it.”
Volgens Kuipers zijn de voordelen van zo’n behandeling niet eens meegeteld. “De bijwerkingen op lange termijn van een conventionele behandeling met sommige vormen van radiotherapie zijn niet onaanzienlijk. Die gaan gepaard met veel ziekte en met hoge kosten.”
Hij noemt het verontrustend dat er in de academische medische wereld tegelijkertijd wordt bezuinigd op innovatie en research. Want juist het onderzoek in academische centra draagt in hoge mate bij aan de ontwikkeling, de positionering en het op de markt brengen van allerlei soorten bijzondere geneesmiddelen, stelt hij.
Meerwaarde
“De meerwaarde van bijzondere medicijnen is dat je mensen overeind houdt die vaak niet meer behandeld hoeven te worden voor de complicaties op de langere termijn. Daarmee kun je de komende tien tot twintig jaar een waardevolle bijdrage leveren aan gezond ouder worden en aan de genezing van mensen.”
Ook de farmaceutische industrie wil niet dat dit stopt. “Die heeft er baat bij zich te beperken en met ons in gesprek te gaan.” Daarom pleit hij voor Europese samenwerking tussen de academie, de overheid, de zorgverzekeraars en de farmaceutische industrie, die nog altijd honderdduizenden euro’s vraagt voor een behandeling met bijzondere medicamenten.
Kuipers: “Uiteraard zijn de ontwikkelingskosten hoog. Maar waarom wordt er alleen op de kosten gelet als de maatschappelijke baten zo groot zijn?”
Lees het interview met Ernst Kuipers in het juli/augustusnummer van Skipr magazine.