Het gesprek over aanvullende salarisverhoging met de vakbonden wordt voortgezet op 11 mei.
Vanaf 2022 zijn prijzen van allerlei producten en diensten relatief hard gestegen. “Sindsdien zijn de werkgevers in de ggz op zoek naar financiële ruimte om iets te kunnen doen aan de salarissen van de medewerkers”, aldus de Nederlandse ggz.
Moeilijke zoektocht
“Een moeilijke zoektocht, want ook zorginstellingen zelf hebben te maken met de hogere kosten en een miljoenenverlies door de gevolgen van invoering van het nieuwe bekostigingssysteem (het zorgprestatiemodel). Daarbovenop komen ook de hogere kosten voor inzet van externe krachten door het personeelstekort, die ook nog eens hun tarieven verhogen.”
Door de nieuwe ramingen van het CPB is echter wat meer financiële ruimte ontstaan. De oproep aan minister Conny Helder om een half miljard euro vrij te maken voor de loonkloof binnen de ggz blijft staan.
Toegankelijkheid
“Om toegankelijkheid en beschikbaarheid van geestelijke gezondheidszorg op peil te houden is deskundig personeel cruciaal. We moeten medewerkers voor de ggz dus aantrekken en behouden, en daarvoor is het dichten van de loonkloof belangrijk. Maar instellingen kunnen dat niet alleen betalen en met de extra loonruimte kan eigenlijk alleen worden voorkomen dat de relatieve achterstand groter wordt. Hulp van de minister blijft dus nodig.”
peterhulst
Gelukkig zijn er zat vacatures die qua functie en opleiding overlappen in de ziekenuizen en met de nieuwe cao-z waar +15% de komende 2 jaar bijkomt is de keuze of een overstap snel gemaakt! Of de Nederlandse ggz zorgt voor een fatsoenlijke cao die min of meer gelijk loopt met de cao-Z of met kiest bewust voor een leegloop bij de ggz en mag nog meer kosten maken voor personeel niet in loondienst. De nieuwe cao-Z is ook afgesloten zonder extra geld vanuit de overheid, dus dat wijzen naar de overheid en uitstellen is geen goed argument.
Peter Koopman
Een nationale CAO voor verpleegkundigen en verzorgenden werkende IN de Zorgsector voorkomt onderlinge concurrentie tussen Branches in de Zorg. Ook vormen deze Branches nu spiegelcao voor de andere zorgbranches. De beleidsmatig gewenste regionale samenwerking zou gediend zijn door een eensluidende nationale Sector CAO voor de verplegende beroepen die IN de zorg werkzaam zijn. Voor andere beroepen of functies die AAN de zorg werken zijn meestal buiten de Zorgsector spiegelcao’s beschikbaar ( schoonmaaksector, horecasector, installatie/techniek/bouwsectoren, ICT sector, bankensector enz.). Ook de medisch specialisten kennen reeds een branche overstijgende nationale Regeling voor honorering. Dit kan ook wenselijk zijn voor erkende paramedische beroepen. De perimedische functies zijn meestal meer Branchespecifiek ( OK assistenten, anesthesie-assistenten, assistenten huisartsenzorg, POH soma of ggz enz).