De raad van bestuur van Mondriaan overweegt de medewerkers te vragen om tijdelijk en vrijwillig 5 tot 10 procent van hun contracturen en salaris in te leveren. Zo hoopt de ggz-instelling de overheidsbezuinigingen op te vangen.
Bezuinigingen ggz
Minister Schippers van VWS heeft aangekondigd dat ze de gehele ggz-sector voor 593 miljoen euro wil korten. Mondriaan verwacht de komende jaren 7 miljoen euro goedkoper te moeten gaan werken. Daarom heeft de raad van bestuur de directeuren van alle divisies gevraagd om met voorstellen te komen hoe dit bereikt kan worden. Het tijdelijk inleveren van uren en inkomen is een van de ideeën. Ook het afstoten van taken als zorg voor patiënten met complexe, aangeboren hersenafwijkingen is geopperd. Zij kunnen uitbesteed worden aan revalidatie-instelling Adelante. “Een definitief besluit nemen we pas na Prinsjesdag”, zegt Peter Peters, lid van de raad van bestuur, in De Limburger.
Gevolgen 240 fte minder
Mondriaan heeft een personeelsbestand van 2400 fte. Uitvoering van het plan dat werknemers vrijwillig 5 tot 10 procent van hun contracturen en salaris inleveren, betekent dat hetzelfde aantal cliënten straks met 240 fte’s minder geholpen wordt. Volgens Peters heeft dat grote gevolgen voor de wachtlijsten. Bij sommige divisies is de wachttijd nu al maanden.
Tijdelijke contracten
Peters vindt het idee aantrekkelijk omdat hij niemand kwijt wil. Toch is de kans volgens hem aannemelijk dat tijdelijke contracten niet verlengd worden of personeel boventallig wordt verklaard. Daarbij denkt hij aan zo’n honderd man. De vakbonden NU’91, CNV Publieke Zaak en FNV Bondgenoten hebben kritisch gereageerd op het plan dat Mondriaan overweegt. Ze vrezen voor de kwaliteit van zorg en dat niet-solidaire collega’s onder druk komen te staan. De ondernemingsraad wilde niets zeggen.