Mosae Zorggroep in Maastricht heeft het financieel moeilijk en het ziekteverzuim onder medewerkers is hoog. Vakbonden en politiek maken zich zorgen.
Mosae Zorggroep sloot 2016 ruim 3 miljoen in de min af, blijkens het jaarverslag. Het negatieve resultaat in 2016 is volgens de zorgaanbieder met name te wijten aan het feit dat in 2016 de opbrengsten constant zijn gebleven terwijl de personele en materiële kosten juist gestegen zijn. Vanwege onder meer de financiële positie van Mosae besloot de raad van toezicht in juni om de raad van bestuur uit te breiden met interim-bestuurder Ben de Valk. Bestuurder Marla Venderink gaat in oktober vervroegd met pensioen.
In het meest recente interne magazine, Mosaezine, zegt Ben de Valk dat er inmiddels “verschillende maatregelen op meerdere fronten” worden genomen om Mosae toekomstbestendig te maken. Zo kijkt de organisatie kritisch naar het uitgavepatroon en zijn onlangs alle duur betaalde externe adviseurs ‘naar huis gestuurd’. De interim-bestuurder voorspelt dat de organisatie in september weer uit de rode cijfers zal zijn.
Puinruimer
Maar het personeel uitte zich kritisch in lokale media, evenals de vakbonden. FNV-bestuurder Wim van der Hoorn noemde De Valk in De Limburger een “puinruimer” die enkel in de kosten snijdt. “Hij heeft een vacaturestop ingesteld en er mogen geen uitzendkrachten meer worden ingehuurd. Hij snoeit en knot, terwijl er nu juist moet worden geïnvesteerd.”
FNV en CNV hebben De Valk een brandbrief gestuurd over onder meer een roosterwijziging waardoor verzorgenden 20 procent minder worden ingezet en hun diensten worden opgeknipt. Inmiddels maken de wethouders van Ouderenbeleid en van Wmo zich zorgen.
Basisrooster
De Valk laat in een reactie weten dat er niet minder mensen worden ingeroosterd, maar dat er vanaf 1 september zal worden gewerkt met een basisrooster. Dit zou de rust binnen de organisatie vergroten alsook de kwaliteit van zorg, “omdat de uren in het basisrooster uitsluitend cliëntgebonden en dus zorg-uren zijn”. Bovendien heeft Mosae de zelfsturing stilgelegd en daarmee taken bij teams weggehaald. “Medewerkers krijgen hierdoor meer ruimte en tijd om directe zorg te leveren.”
“Het volume van medewerkers en functies was al sinds juli-augustus conform de benchmark (Actiz) binnen Mosae maar onevenredig verdeeld per team waardoor medewerkers nu intern verplaatst worden.” Volgens De Valk zijn er op dit moment geen openstaande vacatures binnen de organisatie.