De interactieve groepsoptredens van Diva Dichtbij leiden ertoe dat dementerenden rustiger worden en dat medewerkers minder werkdruk ervaren. Dit blijkt uit onderzoek van drie studentes aan de Universiteit Utrecht, meldt Diva Dichtbij.
De leden van Diva Dichtbij zingen voor mensen die langdurige zorg nodig hebben en niet meer zelf naar het theater kunnen gaan. Dat doen ze bijvoorbeeld in een huiskamer van een verpleeghuis of aan iemands bed. Ze staan niet op een podium, want ze willen dichtbij mensen komen en iedere persoon aandacht geven. De optredens hebben positieve effecten op de dementerende én op de medewerkers, blijkt uit de onderzoeken van Chantal Antheunisse, Ceciel Heijkants en Nienke Mandersloot.
De interactieve, muzikale groepsoptredens van Diva Dichtbij hadden een positief effect op onrust bij dementerenden. De volgende elementen namen af: algemene onrust, vocalisatie en orale/gezichtsbewegingen en boven- en onderlichaam bewegingen. Er was ook een positief effect op de nachtrust. Dementerenden werden minder vaak wakker en minder onrustig tijdens de nachtdienst van het personeel de nacht na het optreden.
Minder werkdruk
Ook werd onderzocht wat de effecten op werkdruk en werktevredenheid van het verzorgend personeel zijn. Wat blijkt? Medewerkers ervaren minder werkdruk direct na een optreden. Ook zijn zij veel meer tevreden over hun collega’s, de dementerende cliënten en de kwaliteit van zorg. Daarnaast zorgen de optredens voor een sterke toename in werktevredenheid bij het personeel. Het effect van de optredens is zo sterk, volgens Diva Dichtbij, dat zelfs medewerkers “die niet bij het optreden aanwezig waren, verschillen in hun werk opmerkten.”
Tenslotte is er onderzoek gedaan naar de effecten op de zorgrelatie tussen zorgverlener en zorgontvanger. De kwaliteit van de interactie tussen zorggever en zorgontvanger verbetert dankzij een optreden. Uit interviews komt naar voren dat een deel van de respondenten uitsluitend een verandering in contact opmerkt tijdens een optreden. Het andere deel van de respondenten ziet een verandering tijdens en na het optreden en beschouwt het vooral als “een verdieping van de zorgrelatie”. De onderzoeksuitkomsten bevestigen volgens Diva Dichtbij dat de optredens gezien moeten worden als “complementaire zorgverlening”. De organisatie pleit voor eventueel vervolgonderzoek, bijvoorbeeld naar mogelijkheden om de positieve effecten van de optredens te verlengen.