Er is een nieuwe app op de markt die MRI’s en röntgenfoto’s deelt, zodat patiënten die zelf kunnen bekijken. Desgewenst krijgen zij de analyse en uitslag erbij.
Met wat extra hulp van Apple was ‘ie precies op tijd klaar. De eHealth Convention, die Skipr en Emerce op 29 september organiseerden in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, had de primeur van de live-release van de app My Body My Data, ontwikkeld door Wouter Veldhuis. “Deze app geeft patiënten toegang tot hun eigen medische beelddata, inclusief de uitslag als ze dat willen”, zo legt Veldhuis uit.
Hij is overdag radioloog en ‘s avonds software developer. Na zijn postdoc aan de Stanford University en een oncologisch imaging scholarship aan de Memorial Sloan-Kettering Cancer in New York, werd hij staflid radiologie aan het UMC Utrecht. Wouter Veldhuis heeft een eigen platform ontwikkeld om interactieve medische ebooks te maken, die worden gepubliceerd op doRadiology.com.
Gevoelens
Hoe ontstond het idee voor My Body My Data? Wouter Veldhuis: “Als dokter die plaatjes maakt, krijg ik van patiënten regelmatig de vraag of zij die ook mogen hebben. Eerst vroeg ik waarom. Daaruit kwamen hele legitieme redenen, zoals ‘ik wil graag aan mijn man laten zien waarom ik zoveel pijn had’ om daar thuis op de bank nog eens naar te kijken en er dingen over op te zoeken.” Patiënten krijgen de informatie in de app, zonder dat er een dokter bij is. De vraag is of ze die informatie begrijpen en kunnen verwerken. Daarover hebben Veldhuis en zijn team goed nagedacht. Eerst deden zij een uitgebreid patiëntfocusonderzoek. Veldhuis: “De conclusie was: het is goed dat we dit doen. Bovendien kunnen we het zo zelf in de hand houden en bijsturen als nodig is.”
“We hebben een basismeting gedaan, zodat we weten wat de gevoelens van patiënten zijn zonder inzet van deze innovatie. Waar zitten hun angsten of zorgen?”, vertelt Veldhuis. “Zo kunnen we straks meten wat er verandert als we de plaatjes en uitslag beschikbaar stellen. Blijft het onveranderd? Wordt het beter? Of wordt het slechter? Dan houden we er weer mee op.”
Veiligheid
Wouter Veldhuis heeft er alles aan gedaan om te zorgen dat My Body My Data op een veilige manier kon worden ingevoerd. “Dan heb je het niet alleen over encryptie, maar je moet er ook voor zorgen dat authenticatie goed geregeld is en dat er een fatsoenlijke ruimte in het ziekenhuis beschikbaar is waar niet iedereen bij kan. Die hele inbedding en implementatie maken dat het proces veilig is. En dat moet je allemaal laten auditen.”
Stap 1, het uitdokteren, en stap 2, de invoering, zijn nu succesvol genomen. Nu gaat My Body My Data stap 3 in: het opschalen van het product. “Daarover gaan we nu nadenken”, besluit Wouter Veldhuis, “en daar kunnen we nog wel wat hulp bij gebruiken.”