De academie wordt geleid door Russische beroepsmilitairen en speelt een ondersteunende rol in de oorlog met Oekraïne.
Medische geschiedenis
De samenwerking tussen het Leidse ziekenhuis en de militaire academie bestaat al sinds 2013 en draait om onderzoek naar de gemeenschappelijke medische geschiedenis van Nederland en Rusland. Daarbij speelt Inge Hendriks, die in 2022 onder Hogendoorn aan het LUMC promoveerde, een sleutelrol. Hendriks is een slavist en bloemenhandelaar die persoonlijke relaties onderhoudt met hooggeplaatsten rond Poetin.
Na de annexatie van de Krim, het neerhalen van MH17 en de oorlog in Donbas in 2014 werd de samenwerking tussen Leiden en Sint-Petersburg intensiever. Na de inval van Rusland in Oekraïne in 2022 riep de Nederlandse regering op om de wetenschappelijke banden met Rusland door te snijden, maar de afspraken tussen het LUMC en de Militaire Academie bleven in stand. (ANP)
div
Af en toe komen er bij het scannen van het dagelijkse nieuws van die kopteksten voorbij, waarbij je eerste gedachte is: “Huh? Dit kan toch niet waar zijn?”. Alle reden om de tekst van het artikel zelf eens aandachtig te lezen. Misschien wordt een en ander dan duidelijk. Ook na lezing blijf ik echter met dezelfde vraag zitten: “Dit kan toch niet waar zijn?”. Maar het is wel waar. Kan iemand mij uitleggen waarom het LUMC, gegeven de huidige internationale verhoudingen en de oorlog die Rusland tegen Oekraïne is begonnen, überhaupt nog vriendschappelijke banden onderhoudt – en klaarblijkelijk ook wenst te onderhouden – met de militaire academie in St. Petersburg? Nederland heeft, net als vrijwel alle andere westerse landen, sancties ingevoerd die het Nederlandse bedrijven verbiedt om nog handel te drijven met Russische bedrijven of organisaties. Zelfs wanneer bepaalde vormen van samenwerking met Rusland, bijv. op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, formeel niet onder die sancties zouden vallen, zou geen enkel zichzelf respecterend ziekenhuis dergelijke samenwerking nu toch nog moeten willen? Ik ben benieuwd welke afwegingen er binnen het LUMC zijn gemaakt om na de annexatie van de Krim, het neerhalen van MH17, de oorlog in Donbas in 2014, maar vooral na de inval van Rusland in Oekraïne in 2022, de banden met de Militaire Medische Academie in St. Petersburg ‘gewoon’ in stand te laten, of zelfs te intensiveren.