Nederland staat tweede op de ranglijst van Europese landen waar slokdarmkanker het meest voorkomt. Dat blijkt uit onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.
In Nederland wordt ieder jaar bij ongeveer 2300 mensen slokdarmkanker vastgesteld. De meeste patiënten (1700) zijn mannen. Bij mannen staat slokdarmkanker op nummer 7 van de 10 meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. Het wordt vaker vastgesteld bij mensen van 60 jaar en ouder.
Omdat slokdarmkanker vaak pas in een laat stadium wordt ontdekt is vijf jaar na de diagnose ongeveer 19 procent van de patiënten nog in leven. Preventie en vroege opsporing zijn van groot belang.
Preventie
Onderzoekers schatten dat in westerse landen ongeveer één op de drie gevallen van slokdarmkanker (34 procent) voorkomen kan worden door een gezond gewicht te behouden en geen alcohol te drinken. Ook blijkt uit het rapport dat het drinken van maté (zoals op traditionele wijze in Zuid-Amerika: zeer heet via een metalen rietje) de kans op slokdarmkanker vergroot.
Het bewijs dat groente en fruit tegen slokdarmkanker kunnen helpen beschermen komt minder sterk naar voren dan in eerder onderzoek. Dit betekent niet dat er geen verband is, maar dat er momenteel niet genoeg studies zijn voor analyses van de rol van groente en fruit per specifiek soort slokdarmkanker. Het eten van groente en fruit blijft belangrijk voor een gezond gewicht.
Om de kans op slokdarmkanker te verkleinen is het advies van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds om een gezond gewicht te behouden en om geen alcohol te drinken (of in ieder geval minder te drinken). Ook is het belangrijk om niet te roken of om daarmee te stoppen.
Voor het nieuwe rapport is wereldwijd onderzoek naar voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht en het risico op slokdarmkanker geanalyseerd. In totaal zijn er 46 studies meegenomen in de analyse met gegevens van 15 miljoen mensen waarvan 31.000 mensen bij wie slokdarmkanker werd vastgesteld. Het is het grootste onderzoek op dit gebied sinds het kankerpreventierapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds uit 2007.