Het ministerie van Financiën publiceert jaarlijks rond Prinsjesdag de nieuwe Ombuigingslijst. Vanwege de verkiezingen is deze dit jaar eerder beschikbaar gesteld. Politieke partijen kijken naar de lijst bij het opstellen van hun verkiezingsprogramma’s. De lijst wordt door ministeries ook gebruikt bij het maken van begrotingskeuzes. Die worden bij de Miljoenennota met Prinsjesdag duidelijk.
Verkiezingspamflet
Het instellen van een eigen bijdrage voor ggz en jeugdhulp, het terugdraaien van de toegang tot de Wlz voor mensen met ggz-problematiek en het stoppen van beleid tegen de personeelstekorten in de zorg zijn enkele voorstellen op de Ombuigingslijst 2023. De Nederlandse ggz ziet hiermee voor de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Justitie en Veiligheid ‘bezuinigingsvoorstellen die zorgwekkend zijn’. “In veel gevallen lijken de maatregelen de staatsuitgaven wellicht te verminderen, maar veroorzaakt het elders kosten doordat de druk op mentale gezondheid ervan toeneemt”, aldus de vereniging.
De reactie is een aanvulling op het eerdere verkiezingspamflet van de Nederlandse ggz.
wulf@mede-menszijn.nl
Vreemde psychische gezondheidszorg. De ene dag lees je dat de Radboud universiteit in hersenscans kan zien wie er vroeger psychische (trauma) schade opgelopen heeft zodat je hen bij voorbaat ggz kunt behandelen. Terwijl er nu nauwelijks zorg is voor mensen met acute klachten. De kloof tussen wetenschappelijk en de dagelijkse praktijk. Kunnen we de onderzoeks geldstromen niet beter gaan inzetten in dagelijkse zorg?!