Ruim 90 procent van alle ziekenhuizen biedt complementaire behandelingen aan. Het gaat dan om bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen, creatieve therapie en mindfulness.
Dit blijkt uit een inventarisatie-onderzoek van het Louis Bolk Instituut en het Van Praag Instituut naar complementaire zorg in ziekenhuizen, ggz-instellingen en verpleeghuizen.
In totaal 308 ziekenhuisafdelingen bieden 16 verschillende vormen van complementaire zorg aan, zo blijkt uit de inventarisatie: acupunctuur, aromazorg, babymassage, creatieve therapie, geleide visualisatie, haptonomie, hypnotherapie, massage, mindfulness, muziektherapie, ontspanningsoefeningen, osteopathie, therapeutic touch, voetreflexmassage, warmte/koude en yoga.
Ziekenhuizen bieden nog veel meer vormen van complementaire zorg aan. Zorgmedewerkers meldden aan de onderzoekers van de twee instituten nog eens 47 andere vormen. Ziekenhuizen gebruiken overigens zelf zelden de term complementaire zorg. De interventies zijn meestal onder hun specifieke naam terug te vinden, zoals ‘mindfulness’ of ‘yoga’.
Verpleeghuizen
Ook in ggz-instellingen en in verpleeghuizen wordt complementaire zorg veel gebruikt, zo blijkt uit het rapport. De reden om complementaire zorg in te zetten is in alle zorginstellingen vrijwel hetzelfde: verlichting bieden bij angst, pijn, onrust en slaapproblemen.
Al komt complementaire zorg relatief vaak voor in zorginstellingen, meestal gebeurt dit kleinschalig, op initiatief van enkele zorgprofessionals en niet structureel. Uit de inventarisatie blijkt dat er behoefte is aan meer beleid, meer kennis en meer onderzoek.