Vrijwel alle gemeenten (86 procent) hebben afspraken met sociale wijkteams over te verrichten werkzaamheden. De afspraken gaan vooral over de inzet van mensuren. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Sociale (wijk)teams in vogelvlucht’ dat kennisinstituut Movisie deed in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
De gemeenten hebben er in 2015 een hoop verantwoordelijkheden bij gekregen, zoals die voor jeugdzorg, langdurige zorg en het passend onderwijs. Steeds meer gemeenten zetten sociale wijkteams in als eerste aanspreekpunt in de buurt. De teams bestaan uit hulpverleners die buurtbewoners bijstaan in de zorg, jeugdzorg en problemen rond werk en inkomen. Kennisinstituut Movisie monitort de ontwikkeling van deze teams.
Doelstellingen
86 Procent van de gemeenten werkt al met een sociaal (wijk)team of gaat dat binnenkort doen. Dat blijkt uit het onderzoek van Movisie onder 224 gemeenten. In slechts 9 procent van de gevallen zijn helemaal geen afspraken gemaakt over de taken of doelstellingen van die teams.
Van de ondervraagde gemeenten maakt 70 procent afspraken over uren en fte’s die worden ingezet. Precies de helft maakt ook afspraken over te behalen doelstellingen in de vorm van maatschappelijke baten of effecten. Afspraken over de output, zoals hoeveel huisbezoeken of doorverwijzingen gerealiseerd worden, worden bij één op de vijf gemeenten gemaakt, aldus Binnenlands Bestuur.
Evaluatie
Omdat veel teams nog in een opstart- of pilotfase zitten, is het voor gemeenten die dat willen moeilijk om afspraken te maken over uitkomsten. De onderzoekers raden de gemeenten aan dit toch in een zo vroeg mogelijk stadium te doen. “Op die manier kun je over een poosje een goede meting doen en kun je zien wat wel en niet werkt. Het is een kwestie van leren, bijstellen en verder ontwikkelen”, zegt onderzoekster Silke van Arum. “Als je nu geen goede afspraken daarover maakt, wordt het lastig de outcome te meten en daarop te sturen.”
Met evalueren zijn gemeenten zijn nog niet zo bezig. 98 procent van de 185 gemeenten zegt dit wel te zullen doen, maar 39 procent heeft nog niet duidelijk hóe dat moet gaan gebeuren, of zijn daar nog mee bezig. Gemeenten die al wel weten hoe ze de evaluatie gaan aanpakken, kiezen vaak voor een combinatie van kwalitatief en kwantitatief. Er wordt daarbij zowel naar uitstroomcijfers en financiën gekeken als naar cliëntervaringen en knelpunten binnen de teams.