VitaK, een spin-off van de Universiteit Maastricht, heeft een nieuw draagbaar medisch apparaat ontwikkeld waarmee de elasticiteit van bloedvaten thuis kan worden gemeten. Tot op heden kon de elasticiteit van bloedvaten alleen worden gemeten met grote apparatuur in ziekenhuizen.
Met de zogeheten StiffnoGraph kunnen zorgverleners zonder bloedprikken de kwaliteit van de grote bloedvaten meten en de verstijving van de slagaderen in kaart brengen. Op basis van de uitslag en het medisch dossier van de patiënt kan de zorgverlener de nodige medische stappen ondernemen en gerichte voedingsadviezen geven. Het apparaat is vooral bedoeld voor meting bij patiënten met bestaande hart- en vaatziekten, maar ook voor groepen met een hoog risico op vaatverstijving, zoals ouderen, diabetici en nierpatiënten.
Vaatverstijving is het resultaat van verkalking, afbraak van elastine en veranderingen in de gladde spiercellen van de vaatwand. Belangrijkste risicofactoren voor verlies van vaatelasticiteit en de daarmee samenhangende sterfte aan hart- en vaatziekten zijn leeftijd, roken en een lage vitamine K inname, aldus Cees Vermeer, wetenschappelijk directeur van VitaK.
Risico
“Vermindering van de elasticiteit van de bloedvaten is een belangrijke risicofactor voor ziekte en overlijden”, zegt Mehrdad Omidvar, CEO van VitaK. “Verstijving van de bloedvaten is weliswaar een natuurlijk proces bij het ouder worden, maar er zijn vele factoren die leiden tot versnelde verstijving of zelfs verkalking van de (slag)aderen. Sommige daarvan zijn niet te verhelpen, zoals ouder worden. Maar andere factoren kunnen we door leefwijze en voeding beïnvloeden.”