AppleMark
Met de ondertekening van de bouwcontracten op 6 november is de start van de nieuwbouw van het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht een feit. Tegelijkertijd start de uitgifte van een innovatieve obligatielening, waarmee het centrum 60 miljoen euro hoopt op te halen.
Met de bouw van het grootste kinderoncologische centrum van Europa is in totaal 175 miljoen euro gemoeid. Hiervan bestaat 54 miljoen euro uit private bijdragen. Zo is er onder meer geld beschikbaar gesteld door het Innovatiefonds Zorgverzekeraars, Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) en de VriendenLoterij. Daarnaast levert ook UMC Utrecht een bijdrage.
Voor het leeuwendeel van de financiering sloot het Prinses Máxima Centrum vorig jaar een kredietovereenkomst met de Rabobank en de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). Daar is nu een nieuw element aan toegevoegd in de vorm van een obligatieregeling. De niet verhandelbare obligaties hebben een sterk charitatief karakter. Obligatiehouders schenken de rente aan het centrum, maar de betreffende gift is wel fiscaal aftrekbaar.
Lagere rentelast
“Het voordeel voor het ziekenhuis is dat we minder geld hoeven te lenen naarmate we meer obligaties verkopen”, zegt bestuursvoorzitter Diana Monissen. “Dat betekent voor ons een lagere rentelast.” Na 2018 komen de renteschenkingen in een apart fonds dat bedoeld is voor de bekostiging van research en extra voorzieningen.
Kindperspectief
Het Prinses Máxima Centrum kiest niet alleen in de financiering voor innovatie, maar ook bij de bouwkundige opzet. “Het gebouw wordt volledig ingericht vanuit het perspectief van het kind en diens context”, legt Monissen uit. “Dat betekent dat alle kamers worden ingericht als ouder-kind-eenheden. Het is voor het eerst dat een ziekenhuis zo wordt ingericht. Ook komt er ruimte voor keukens, zodat gezinnen zelf kunnen koken.”
Secuur
Dit alles betekent een groter oppervlak, maar volgens Monissen is er “heel secuur gekeken naar de voorzieningen”. “De bouw is nergens extravagant”, aldus Monissen. Daarnaast zal het Prinses Máxima Centrum waar mogelijk gelijk oplopen met het nabij gelegen Wilhelmina Kinder Ziekenhuis (WKZ). Het centrum krijgt een directe fysieke verbinding met het WKZ, dat de kinder IC en de kinder-OK uitbreidt met het oog op de komst van het kinderoncologisch centrum. Daardoor hoeft het Prinses Máxima deze dure voorzieningen niet zelf in de nieuwbouw in te bouwen. Het centrum wordt naar verwachting eind 2017 opgeleverd. “Een hele korte bouwtijd”, erkent Monissen. “Dus we zullen er bovenop moeten zitten.”
Eerste onderzoekers actief
Dit neemt niet weg dat het Prinses Máxima Centrum de lopende activiteiten verder uitbreidt. Nu al behandelt het centrum vanuit het WKZ zo’n 20 procent van alle kinderen met kanker. Na 2017 zal de complexe zorg voor alle kindern met kanker geconcentreerd worden in het nieuwe Prinses Máxima Centrum. Waar de meer eenvoudige zorg nu nog in het kader van shared care wordt uitgevoerd op 40 tot 50 locaties, wordt deze straks geconcentreerd op 10 tot 15 plekken. De eerste onderzoekers gaan op 1 januari aan de slag, waarmee het centrum de eerste stappen zet op weg naar de gewenste rol van internationaal research- en expertisecentrum.
In Nederland zijn jaarlijks zo’n 900 kinderen onder behandeling voor kanker, waarvan 550 nieuwe gevallen. Het gemiddelde overlevingspercentage is momenteel 75 procent. Het Prinses Máxima Centrum heeft als ambitie om ieder kind met kanker te genezen met optimale kwaliteit van leven, of in elk geval het genezingspecentage naar 90 procent te verhogen.