Novartis heeft een app ontwikkeld die COPD-patiënten inzicht geeft in hun dagelijkse leefstijl en ze helpt en stimuleert om de ziekte beter te managen. Dit heeft Novartis gedaan in samenwerking met meer dan honderd Nederlandse COPD-patiënten.
De zogeheten Volari-app kan worden gebruikt op smartphones en tablets en houdt aan de hand van persoonlijk vastgestelde doelen scores bij van de zes belangrijkste onderdelen die het leven van een COPD-patiënt beïnvloeden: rookgedrag, de inname van medicatie, de waterconsumptie, het aantal minuten lichaamsbeweging, de kwaliteit van de nachtrust en de mate van klachten. Daarnaast krijgen COPD-patiënten de vraag voorgelegd hoe ze zich voelen.
“De belangrijkste factor bij het behandelen van COPD is de patiënt zelf” zegt Thys van der Molen, hoogleraar astma en COPD in Huisartsengeneeskunde bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Hij was betrokken bij het ontwikkelen van de app. “De inzet van de patiënt is bepalend en een dergelijke app. is een belangrijk instrument en een efficiënte mogelijkheid om hem of haar daarbij te begeleiden.”
Virtuele prijzenkast
Goed gedrag beloont Volari met prijzen die in een virtuele prijzenkast komen te staan. Daarmee stimuleert de app gebruikers om dagelijks in te loggen en de vragen te beantwoorden. Juist die frequentie is volgens Van der Molen belangrijk omdat mensen met COPD dagelijks actief bezig moeten zijn met het verbeteren van hun gedrag en resultaten vaak pas na langere tijd zichtbaar zijn.
Gebruikers kunnen de rapportages van de app delen met bijvoorbeeld de zorgverlener of met naasten die helpen bij het managen van de ziekte. Voordeel voor artsen is dat ze in één oogopslag een volledig en objectief beeld krijgen over de afgelopen periode. De vragen die de app aan COPD-patiënten stelt, zijn gebaseerd op de Clinical COPD Questionnaire die behandelaars toepassen om de ziektelast van de patiënt in te kunnen schatten.