“We hopen natuurlijk dat we een crisis zoals corona niet nogmaals meemaken, maar we moeten er wel sterk rekening mee houden dat er ooit nog eens een pandemie uitbreekt”, vervolgde Kuipers. In 2020 is geprobeerd zo snel mogelijk in te grijpen met organisaties die er al waren. Zo nam koepelorganisatie GGD GHOR een belangrijk deel van de aansturing voor haar rekening. “Maar eigenlijk zijn wij geen crisisorganisatie, we hebben die rol vooral gepakt omdat het nodig was”, erkende voorzitter André Rouvoet desgevraagd.
Monitoren en voorbereiden
Dat moet in de toekomst anders, vonden de organisaties. De LFI kan daarom bij een grootschalige uitbraak van een infectieziekte snel opschalen en landelijk aansturen op testen, vaccineren en bron- en contactonderzoek. Ook kan de LFI vooraf al de situatie monitoren rond infectieziekten die wereldwijd opduiken en zich mogelijk voorbereiden.
Bij RIVM
De LFI valt onder het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De lancering is daarom maandag ook bij het instituut in Bilthoven. GGD’en, de GGD GHOR, het RIVM en het ministerie van VWS hebben de crisisorganisatie samen opgezet.
Dit jaar is er 9 miljoen euro extra vrijgemaakt voor de inrichting van de LFI. Ook kondigde het ministerie in november vorig jaar al aan dat er jaarlijks structureel 10 miljoen euro naar de LFI zal gaan. (ANP)