Euro coins. Euro money. Euro currency.Coins stacked on each othe
Een grote stelselwijziging in de zorg kost minimaal 5 miljard euro, verspreid over een aantal jaren. Dat becijfert het Centraal Planbureau (CPB) in de beleidsverkenning ‘Zorgkeuzes in kaart’ die het CPB met de ministeries van VWS en Financiën heeft opgesteld.
De staalkaart met beleidsopties voor de zorg werd aangehaald tijdens de relatiebijeenkomst die Zorgverzekeraars Nederland (ZN) traditioneel op de vierde dinsdag van september houdt. CPB-directeur en gastspreker Laura van Geest had een stevige waarschuwing in petto voor de ZN-relaties. Zonder ingrijpen zullen de zorgkosten de komende jaren fors verder stijgen en daardoor alle koopkrachtgroei opeten.
Weliswaar is Nederland gezakt in de lijst van landen met de hoogste zorgkosten van de tweede naar de zevende plaats. Maar Van Geest tekende daar meteen bij aan dat Nederland ten opzichte van bijvoorbeeld Japan achterlopen met vergrijzing.
Beleidsopties
Met ‘Zorgkeuzes in kaart’ wil het CPB inzicht geven in de financiële effecten van mogelijke maatregelen om de kostengroei te beteugelen. Een ander zorgstelsel biedt zoals de OESO eerder al liet zien geen soelaas. De hiermee gemoeide transitiekosten bedrage volgens het CPB minimaal 5 miljard euro, verspreid over een aantal jaren. Andere beleidsopties die Van Geest aanstipte: het ‘plukken van de zorgverzekeraars’ tot het sluiten van nieuwe hoofdlijnenakkoorden, ofwel ‘polderen binnen het stelsel’.
Agenda voor de zorg
ZN-voorzitter André Rouvoet brak een lans voor deze laatste optie. Volgens Rouvoet is het een gezamenlijke opgave van alle partijen in de zorg om de stijging van de zorgkosten in de hand te houden. Rouvoet wil daarbij verder kijken dan de verkiezingscampagne. Behalve een debat over de verdeling van de kosten, moet er wat Rouvoet betreft “een nieuwe Agenda voor de Zorg” komen met daarin een integrale visie op wat volgens de zorgpartijen nodig is in de komende kabinetsperiode.