De kraamzorg voor mensen in achterstandssituaties dreigt in de knel te raken. Dat stelt brancheorganisatie ActiZ naar aanleiding van de recente verlaging van de tarieven voor de kraamzorg door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
De NZa baseert zich bij het tariefbesluit op kostenonderzoek van bureau Significant. Hieruit zou blijken dat de huidige tarieven voor kraamzorg voldoende kostendekkend zijn, omdat kraamzorgorganisaties volgens dit onderzoek gemiddeld 1,5 procent nettomarge halen.
Niet toereikend
Volgens ActiZ waren de tarieven waren al niet toereikend voor zorg in achterstandssituaties. Verdere verlaging betekent volgens ActiZ dat kraamzorgorganisaties in achterstandswijken in hun voortbestaan bedreigd. Daarmee kunnen mensen in achterstandsituaties ook niet langer gebruik maken van kraamzorg.
Babysterfte
ActiZ pleit al langer voor een hoger kraamzorgtarief in achterstandswijken. Verloskundigen en huisartsen hebben dit volgens ActiZ wel. “Wij vinden het vreemd en onverklaarbaar dat dit hogere tarief er nog steeds voor kraamzorg niet is, terwijl de waarde en het effect van goede kraamzorg bij deze gezinnen heel groot is”, aldus ActiZ. “Om de relatief hoge babysterfte in Nederland te verlagen, is de Stuurgroep zwangerschap en geboorte van mening dat kraamzorg juist in achterstandssituaties extra aandacht moet krijgen. Het zijn met name die gezinnen die weinig kraamzorg afnemen, terwijl zij -in het kader van preventie- dit juist hard nodig hebben.”
Bezwaar
ActiZ, BTN en zorgverzekeraars vragen de NZa om tot kostendekkende tarieven te komen. ActiZ heeft samen met BTN op 29 november 2012 al bezwaar aangetekend bij de NZa tegen de tariefverlaging.