Beeld: © kues1 / stock.adobe.com
Het gaat om de wet ‘Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden’ van de demissionaire minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Die wet schrijft voor dat professionals die ‘werkinhoudelijk’ worden aangestuurd door een leidinggevende of werk doen dat is ‘ingebed’ in een organisatie, geen zzp’er kunnen zijn. De wet moet 1 januari 2025 ingaan.
Al 1 januari volgend jaar zou het ‘Fiscaal kader zzp in de zorg’ van kracht moeten worden. Behalve een reeks kwaliteitseisen willen de opstellers van die regeling dat zzp’ers onder meer 70 procent van hun tijd bij één opdrachtgever mogen werken, minimaal twee opdrachtgevers hebben en maximaal 28 uur per week voor één werkgever mogen werken.
Verzet tegen maatregelen
VZOZ is tegen de twee regelingen. “De huidige belangenorganisaties ageren daar weinig tegen, omdat ze geen vereniging zijn. Daarom is er een onafhankelijke vereniging nodig die zich wél verzet”, zegt Dongelmans.
Hij benadert nu brancheorganisaties, Tweede-Kamerleden en ministeries met de vraag of VZOZ bij de overleggen mag aanschuiven: “Het is vreemd dat organisaties praten over belangen van zzp’ers, terwijl ze zelf niet aan die onderhandelingen mogen meedoen.”
“We willen ons aansluiten bij alle relevante overlegtafels. Ook moet de negatieve beeldvorming en framing tegen zelfstandige zorgprofessionals stoppen. Het is tijd om uit te leggen wat er aan de hand is in het zorgdomein. Politici moeten zich beseffen dat werkenden in de zorg centraal moeten staan, of hij in loondienst is of zzp’er.”
Oplossing voor welk probleem?
Dongelmans en zijn mede-bestuursleden begrijpen niet voor welk probleem de twee maatregelen een oplossing zijn: “We zien wèl dat de maatregelen een potentieel gevaar zijn voor een zorginfarct van ongekende proporties. Omdat dit zal leiden tot vertrek van meer dan 100.000 zorgprofessionals uit de zorg, verwachten wij.”
“De politiek kan zich beter focussen op de oorzaken waarom er zoveel mensen elke maand vertrekken uit de zorg: dat zijn er 25.000”, zegt Dongelmans: “Dat is omdat ze niet voldoende worden betaald en omdat ze in een keurslijf zitten.”
Zzp’er niet duur
Dongelmans: “Het moet afgelopen zijn met de beweringen dat zzp’ers een negatief en duur verschijnsel zijn. Het is ook niet waar. Adviesbureau Berenschot heeft aangetoond dat zelfstandige ondernemers ten opzichte van zorgprofessionals in loondienst niet per sé meer kosten en in veel gevallen kostenbesparend kunnen zijn.”
Dongelmans is al 35 jaar psychiatrisch verpleegkundige en werkt sinds vijf jaar als zelfstandige in de ggz: “De vereniging is van zzp’ers in de zorg en voor zzp’ers in de zorg. Het bestuur bestaat ook uit zzp’ers in de zorg.” Er hebben zich al honderden mensen aangemeld als lid van VZOZ.
Jorrit Stroosma
Beste ZZP’ers, het gaat niet alleen om het geld maar ook om de werkongelijkheid die er ontstaat in zorginstellingen waar zorgverleners in loondienst voornamelijk opdraaien voor de avond-, nacht- en weekenddiensten.
Met teveel ZZP’ers kun je de continuïteit en kwaliteit van de zorg niet waarborgen als zorginstelling omdat er steeds meer ZZP’ers komen en minder mensen in loondienst. ZZP’ers horen zich nu al niet te houden aan het beleid van de zorginstelling waar ze een opdracht voor uitvoeren, ze hoeven zich alleen te houden aan de geldende beroepscode voor hun zorgverlenerssoort.
De nieuwe regels zijn een aanscherping van de huidige wet, als de Belastingdienst de huidige wet zou handhaven zouden veel ZZP’ers in welke sector dan ook aangeduid worden als een verkapte werknemers.
Afgezien van dat de lonen in de zorg de afgelopen 10+ jaar ver achter zijn gebleven in de zorg bij banen met vergelijkbaar opleidingsniveau is de al jaren foute gedachtekronkel bij managers van zorginstellingen dat werknemers met deeltijdcontracten compleet flexibel zijn in te zetten en instrueren dus ook zo de planners omdat te doen. Dat tot grote ergernis van de deeltijd werknemers die verknipte werkweken hebben die aanvoelen als voltijds werkweken maar er niet voor betaald krijgen. Dan is de keus voor het ZZP schap niet zo moeilijk te maken.
Het is belangrijker dat het managementbeleid drastisch gaat veranderen bij veel zorginstellingen anders stappen er steeds meer zorgverleners op.
HW
Om met het laatste te beginnen Jorrit.
Het is belangrijk dat het management drastisch gaat veranderen . Bij veel zorginstellingen zit daar een deel van het probleem .
Daar ben ik het roerend mee eens .
Voorts is de politiek al jaren bezig met een ontmoedigingsbeleid voor de ZZP’ers in dit land . Verder komt de leegloop in de zorg ergens vandaan .
Maar dat lijkt in het hele zorg landschap een structureel probleem te worden de laatste jaren . Dat er frictie kan ontstaan tussen de ZZPer en werknemers in vaste dienst is ook waar . Naast het feit dat genoemde avond en nachtdiensten en weekend diensten extra worden betaald blijft het niet makkelijk dit altijd in de gezinssituatie in te passen voor zorgverlener in loondienst. Dit kan eventueel leiden tot de ZZP’ constructie .En is dan beter in te passen in de prive sfeer. Echter het werk moet wel gedaan worden, ook in genoemde diensten.
Natuurlijk moet naast deze ZZP’ er constructie en hij/zij in loondienst het loongebouw op de schop . Met alleen een applaus voor de zorg , kan je met de huidige inflatie geen boodschappen meer doen op termijn .
Baart051
De minister staatssecretaris snapt niet hoe het in de praktijk werkt niet alleen in de zorg.
Waardeloze regel voor werkgevers en opdrachtgevers laat staan voor zzp ers.
Ben niet voor niets zelfstandig geworden.
We moeten wel alles zelf betalen
Schijnzelfstandigheid?
Dat werkt deze regeling in de hand
..
Stom dom dom