De Friese fusieorganisatie Nij Smellinghe/Pasana hakt nog dit jaar een knoop door over het noodlijdende ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum. De medische staf in Dokkum zegt het ziekenhuis in geval van sluiting of faillissement te willen overnemen.
In Noordoost-Friesland gaan al geruime tijd geruchten dat de zorggroep mikt op ontmanteling van het ziekenhuis. Woordvoerder Dick van Driel kan plannen voor een eventuele sluiting dan wel faillissement “ontkennen noch bevestigen”. Wel geeft van Driel aan dat er hoe dan ook wat gaat veranderen voor De Sionsberg. “De Sionsberg heeft het al langere tijd zwaar”, aldus Van Driel. “Als je kijkt naar de kwaliteit van de medische zorg, de gedrevenheid van staf en personeel en de patiëntvriendelijkheid is het een goed instituut, maar het bedrijf er achter draait niet. Dit komt vooral door de verschuiving van de klinische naar poliklinische zorg. Dat betekent dat het ziekenhuis in de huidige vorm geen toekomst meer heeft.”
Scenario’s
Samen met zorgverzekeraar De Friesland en acccounts- en adviesbureau KPMG rekent Nij Smellinghe/Pasana verschillende scenario’s door. Die moeten nog dit jaar tot duidelijkheid over de toekomst van De Sionsberg leiden. De voornaamste ijkpunten zijn toekomstbestendigheid en economische haalbaarheid.
In reactie hierop heeft de medische staf van De Sionsberg een eigen plan opgesteld, dat voorziet in een overname door de medische specialisten. “We hebben daar niet heel indringend contact over gehad”, reageert Van Driel. “Maar het bijhorende business-model is wel door KPMG bekeken. Mogelijk worden delen daarvan meegenomen in de toekomstplannen, maar daar zij we nog niet over uit.”
De medische specialisten zijn zelf overtuigd van de haalbaarheid van hun plannen. “De lijnen in dit ziekenhuis zijn heel kort”, aldus Jan Leendert Brouwer, voorzitter medische staf. “Dat is niet alleen prettig voor de mensen die er werken, maar zorgt ook voor efficiënte patiëntenzorg.” Volgens Brouwer past De Sionsberg ook uitstekend in de plannen om ziekenhuiszorg waar mogelijk over te hevelen naar anderhalve lijnscentra. “Dan heb je een goed uitgerust tweede lijns centrum in de buurt voor nodig en niet kilometers verder. Die rol kan De Sionsberg uitstekend spelen.”
Hoe de actuele financiële prestaties van De Sionsberg zijn is niet goed duidelijk. Het ziekenhuis leed over het boekjaar 2012 een verlies geleden van bijna 10 miljoen euro. Over de afgelopen jaren heeft Nij Smellinghe het ziekenhuis in Dokkum zo’n 17 miljoen euro geleend.
Op de achtergrond speelt ook nog de mogelijke fusie tussen Nij Smellinghe / Pasana met de Kwadrantgroep en de Antonius Zorggroep. Begin oktober gaf de Autoriteit Consument & Markt (ACM) groen licht voor de fusie. Volgens woordvoerder Van Driel ligt de verdere verkenning van deze fusie op dit moment stil en speelt om die reden geen rol bij beslissingen omtrent de toekomst van De Sionsberg.