De onderzoekers hebben bij 20 willekeurig geselecteerde ziekenhuizen 150 dossiers onderzocht van in het ziekenhuis overleden patiënten. In totaal zijn er circa 3.000 dossiers onder de loep genomen. Geëxtrapoleerd naar alle in het ziekenhuis overleden patiënten zijn 1.018 patiënten in 2019 zeer waarschijnlijk vroegtijdig overleden, mede door potentieel vermijdbare schade. Ziekenhuizen hadden dus in 2019 mogelijk 1.000 doden kunnen voorkomen. In 2015/2016 ging het om 1.035 patiënten.
Meer niet-vermijdbare schade
De zorggerelateerde schade die als niet-vermijdbaar is beoordeeld, is wel significant gestegen. In 2019 kreeg 14,6 procent van de patiënten die in het ziekenhuis zijn overleden te maken met zorggerelateerde schade. Dat is een significante stijging vergeleken met 2015/2016. Toen ging het nog om 9,9 procent. Vergeleken met 2015/2016 is de groep patiënten met multimorbiditeit verder gestegen. Dat maakt behandelingen veelal complexer en risicovoller.
Meer hoog risico behandelingen
Aangezien de potentieel vermijdbare sterfte en schade op hetzelfde niveau liggen, betekent dit dat de niet-vermijdbare schade is toegenomen. Dat is relevant, omdat dit wat zegt over de risico’s die verbonden kunnen zijn aan medische behandelingen. Nivel-directeur Cordula Wagner: “Een verklaring kan zijn dat er meer hoog risico behandelingen worden gedaan. Ook zijn er meer kwetsbare ouderen in het ziekenhuis, een ingreep kan bij hen meer risico’s hebben.”
In een interview op Zorgvisie zet Nivel-directeur Cordula Wagner uiteen hoe de potentieel vermijdbare schade verder omlaag kan: ‘Vol inzetten op verlagen van potentieel vermijdbare sterfte’