Het onderzoeksinstituut Nivel weerspreekt de berichtgeving in de Telegraaf dat het bij haar onderzoek naar hoe goed huisartsen hun dossier bijhouden, inzicht heeft in privacygevoelige informatie uit het Elektronisch Patiëntendossier (EPD).
De Telegraaf bericht dat de informatie die de NIVEL-onderzoekers krijgen makkelijk naar een persoon zijn te herleiden. ”De gegevens van de patiënten zijn volstrekt niet meer anoniem”, schrijft de directeur van softwareleverancier Labelsoft op een afgesloten internetpagina voor huisartsen, waarvan de Telegraaf een kopie heeft afgebeeld bij het artikel. Het NIVEL verzamelt informatie uit consulten en medicatiedossiers. Daarbij worden ook de geboortedatum, het geslacht en de vier cijfers van de postcode bekendgemaakt. Met deze informatie valt in 80 procent van de gevallen een dossier te matchen met een persoon, zegt dr. Matthijs Koot van de UvA in de Telegraaf. Hij promoveerde vorig jaar op dit onderwerp.
Privacy patiëntendossier
Het NIVEL weerspreekt dat er sprake is van een ‘privacylek’. Het onderzoeksinstituut legt op zijn website onder meer uit dat het gegevens verzamelt in een netwerk van 300 huisartsen en dat het om dossiers van de huisarts gaat en niet om het landelijk EPD. Wat betreft de schending van privacy zegt het NIVEL: “Die huisartsen informeren hun patiënten over de deelname aan dit netwerk. Patiënten kunnen daartegen bezwaar maken. Hun gegevens worden dan ook verwijderd uit de onderzoeksbestanden. Het NIVEL doet hier onderzoek met een strikt privacy protocol (de onderzoekers werken alleen met anonieme data die níet tot personen kunnen worden herleid), onder toezicht van een stuurgroep waarin huisartsen zijn vertegenwoordigd. Uit dit onderzoek haalt het NIVEL bijvoorbeeld informatie over de griepepidemie of hoe huisartsen zich houden aan hun eigen kwaliteitsrichtlijnen. NIVEL-onderzoeksresultaten worden altijd openbaar gepubliceerd, en zijn niet te herleiden tot individuele patiënten of individuele praktijken.”