Skipr Daily daily 30 juli 2024
Artikelen uit de daily

  • Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 4

  1. Roland Bal

    Op zich is dit een mooie bevinding; we weten echter uit empirisch onderzoek in ziekenhuizen dat verpleegkundigen in ziekenhuizen ook positief staan ten opzichte van het ondersteunen van zelfmanagement maar daar in de praktijk veelal geen vorm aan kunnen geven. Precies argumenten als ‘de patient wil/kan het niet’ en ‘het kost teveel werk’ hoor je daar ook. In haar proefschrift heeft Susanne van Hooft daarom gepleit voor meer aandacht tijdens de opleiding voor de organisatorische vaardigheden die nodig zijn om zelfmanagement beter te ondersteunen.

  2. wulf@mede-menszijn.nl

    Daar gaan we weer. Hetzelfde stokpaardje als bij de zorgtransitie in 2015; Zelfredzaamheid. Nee, het is echt geen bezuiniging hoor. En nu, in een tijd van meer en meer dementie, eenzaamheid, verwarden en zorgmijding. Bemoeizorg is er nodig!
    Tevens heb ik weleens de gedachten dat zorgprofessionals, bijv. gemeentelijke wijkteams, zelf zelfredzamer moeten worden. In plaats van zorg uitbesteden aan allerlei dure organisaties buiten de deur.

  3. Mauk van Heemstra / Society 4.0

    Heerlijk om hier een batterij oud denken te zien ook in de reacties.

    Dit terwijl zelfdenkende en zelf handelende mensen, vakmensen én zorgbehoeftigen echt heel veel meer kunnen en daar gelukkiger van worden zelfs leidend tot betere én goedkopere zorg!

    Maar onze protocolisering en denken voor hen, dus inderdaad zorgen voor ook medewerkers, houdt ze klein en beperkt gericht op foutbeperking.

    Maar gelukkig gaat de wal het schip keren, want het tekort aan personeel gaat ons dwingen tot meer autonomie voor zorgbieders en zorgvragers, zoals Loek de Winter een van de eerste vernieuwers van was in deze richting in onze doorgeslagen verzorgingsstaat en toenemend anderen in deze noodzakelijke en veel gezondere en maatschappelijker richting bewegen.
    Dus heb hoop en ga er aan staan!