Huisartsen luiden de noodklok omdat de zorg aan ouderen in kleinschalige woonzorghuizen steeds vaker op hun bord terechtkomt, terwijl die naar hun idee eigenlijk in handen zou moeten zijn van een specialist. “Wij krijgen dagelijks telefoontjes van huisartsen die het hier heel moeilijk mee hebben”, aldus Garmt Postma, bestuurslid van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LVH).
De Volkskrant schrijft woensdag dat huisartsen weigeren nog langer zorg te verlenen aan bewoners van kleinschalige woonzorghuizen die hun interne zorg niet op orde hebben. Veel van deze instellingen, waar vooral dementerende ouderen wonen, zorgen niet goed voor hun bewoners, vinden de huisartsen. Daardoor worden zij steeds zwaarder belast. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) trekt een streep en komt met een leidraad voor de leden.
Complexiteit
De LVH ziet kleinschalige woonzorginstellingen, zoals bijvoorbeeld twintig oudere bewoners in een omgebouwd monument, “als paddenstoelen uit de lucht schieten”. Het probleem is dat de overheid de bewoners van zulke huizen beschouwt als thuiswonende ouderen. Voor hen geldt de huisarts als hoofdbehandelaar. Maar volgens de LVH krijgen deze mensen eigenlijk verpleeghuiszorg en zou dan ook een specialist ouderengeneeskunde de hoofdbehandelaar moeten zijn. Omdat die er vaak niet is, krijgen huisartsen “zorgvragen waarvan de complexiteit de huisartsenzorg overstijgt”, aldus Postma.
De LVH vindt dat huisartsen wel spoedeisende zorg moeten verlenen aan dit soort patiënten, maar raadt artsen aan om ,,het gesprek aan te gaan” met de zorgondernemer die de huizen exploiteert. Postma: “Probeer in onderling overleg te regelen dat er wel een specialist wordt aangesteld.”
Nog beter zou het zijn, aldus de huisartsenvereniging, als de minister van Volksgezondheid wettelijk regelt dat deze patiënten niet zorg van een huisarts maar een specialist moeten krijgen.
Afspraken maken
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) kent de signalen dat sommige kleinschalige instellingen de medische zorg onvoldoende regelen. Maar huisartsen kunnen volgens de minister niet zomaar cliënten weigeren. “Zorgkantoren en zorgverzekeraars hebben de plicht om ook voor deze cliënten voldoende artsenzorg in te kopen. De aanbieders van kleinschalige woonvormen en de huisartsen moeten met hen hierover afspraken maken”, aldus zijn woordvoerder. (ANP)