Het ministerie van Justitie bevestigt desgevraagd dat de wachttijden in de keten oplopen, onder meer door personeelsgebrek. Forensische zorgaanbieders zeggen in een reactie dat ze soms aanlopen tegen gemeentelijke budgetplafonds, waardoor ze opgelegde zorg niet kunnen bieden.
De situatie is schadelijk voor de jongeren én de maatschappij, zeggen kinderrechters Susanne Tempel en Ellen van Kalveen in het Haagse onderkomen van de Raad voor de Rechtspraak. Tempel (43) werkt sinds 2010 als kinderrechter, Van Kalveen (54) werkt sinds 2003 in het jeugdrecht en is voorzitter van de expertgroep jeugdrechters.
Autisme
Als voorbeeld noemen ze een jongere met een autismestoornis en een verslaving die een ernstig geweldsmisdrijf pleegt. De jeugdrechter wil dat die het liefst zo snel mogelijk de juiste begeleiding krijgt zodat hij niet nogmaals in de fout gaat. Het kan gebeuren dat zo’n jongere eerst meer dan drie maanden moet wachten op een advies van de Raad voor de Kinderbescherming of het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP). (ANP)