De raad van bestuur van Zorgcombinatie Noorderboog heeft besloten om vanaf 1 januari 2013 geen bevallingen meer te laten plaatsvinden in het Diaconessenhuis in Meppel. De begeleiding tijdens en na afloop van de zwangerschap blijft wel in het ziekenhuis mogelijk.
Doorslaggevend voor het besluit is dat het ziekenhuis volgens de raad van bestuur niet langer kan voldoen aan de toenemende kwaliteitseisen voor klinische verloskunde.
Voorwaarden
De raad van bestuur heeft twee voorwaarden verbonden aan het besluit. Ten eerste moet een zwangere vrouw binnen 45 minuten in een ziekenhuis kunnen zijn. En als tweede dat de verloskundigen en gynaecologen goede samenwerkingsafspraken met elkaar hebben zodat de kwaliteit en de veiligheid gewaarborgd zijn. Aan beide voorwaarden is volgens het bestuur op 31 december 2012 voldaan.
Grote zorgen
De beroepsorganisatie voor verloskundigen KNOV maakt zich grote zorgen. “Dit is de zoveelste keer dat het ziekenhuis een onzorgvuldig besluit neemt,” stelt woordvoerder Karlijn van Driel. “Het is onmogelijk om binnen twee maanden aan alle voorwaarden te voldoen om de kwaliteit van klinische verloskunde in de regio te garanderen. Er zijn nog geen ambulanceposten ingericht, er zijn nog geen samenwerkingsafspraken gemaakt met ziekenhuizen in de buurt en zo zijn er nog veel meer zaken die geregeld moeten worden.” De KNOV beraadt zich nog op eventuele stappen.
De Verloskundigen Kring Meppel en omstreken is vooral verrast over de datum waarop de sluiting van kracht wordt. “We zijn het nog steeds niet eens met de redenen waarom de klinische verloskunde weg zou kunnen uit Meppel, maar dat is een besluit dat wij niet terug kunnen draaien. Maar dat de sluiting per 1 januari 2013 al plaatsvindt, dat is onverantwoord. Nu moeten er binnen twee maanden allerlei voorzieningen getroffen worden om de kwaliteit van zorg te garanderen.” aldus Nelleke Gosker van de Verloskundigen Kring.
Blijham
Het besluit van de raad van bestuur is genomen naar aanleiding van een rapport van Geert Blijham waarin staat dat de verplaatsing van de klinische verloskunde naar de Isala Klinieken in Zwolle geen nadelige gevolgen heeft voor het profiel van het ziekenhuis in Meppel. Het ziekenhuis zou een volwaardig streekziekenhuis kunnen blijven. Hiervoor is wel nauwe samenwerking nodig met de Isala Klinieken.
Volgens het rapport kan de klinische verloskunde alleen behouden blijven als in het ziekenhuis een volledig team van gynaecologen, verpleegkundigen, klinische verloskundigen, anesthesiologen en OK personeel dag en nacht paraat heeft staan. Dit team zou per jaar 1200 bevallingen aankunnen en zou dus structureel onderbelast worden gezien de 700 bevallingen per jaar die het ziekenhuis nu doet. Ook een satellietmodel, opgesteld door Verloskundigen Kring Meppel en omstreken, waarbij de bevallingen uit noordwest Overijssel in Meppel gedaan zouden worden, leverde volgens het rapport niet genoeg extra bevallingen op voor het ziekenhuis.
KNOV
Het rapport Blijham is omstreden. De KNOV stelde bij het uitkomen van het rapport begin augustus al dat de conclusies van tevoren vast stonden. Het satellietmodel zou volgens de verloskundigenorganisatie een veel betere oplossing zijn. “Blijham beoordeelt het satellietmodel op ondoelmatigheid voor verzekeraars en niet op kwaliteit. In onze ogen hoort kwaliteit het uitgangspunt te zijn waarop je concentratie weegt. In het rapport van Blijham valt niet te lezen dat met het verplaatsen van verloskundige zorg van Meppel naar Zwolle de bereikbaarheid van de verloskundige zorg slechter wordt,” aldus de KNOV in augustus 2012.
Ruzie
De verloskundigen en de raad van bestuur van Noorderboog praten al maanden niet meer met elkaar. Op 9 juli 2012 zijn de verloskundigen, naar aanleiding van een interview bij RTV Drenthe van voorzitter raad van bestuur Noorderboog Lidy Hartemink uit het overleg gestapt. Terwijl er in het overleg werd gesproken over oplossingen om de klinische verloskunde in Meppel te behouden, stelde Hartemink vast dat de sluiting van de afdeling in het ziekenhuis in Meppel definitief was.