Noorwegen was 11 maart voorlopig met AstraZeneca gestopt naar aanleiding van zeer zeldzame bijwerkingen bij jongere mensen die er bloedstolsels door kregen. Het Janssen-vaccin is officieel nog niet in gebruik genomen. Gezondheidsminister Bent Hoeie zei dat de regering de adviezen van het instituut en de commissie als basis voor een besluit aanneemt.
Denemarken besloot eerder deze maand als eerste land om helemaal te stoppen met het gebruik van het middel van Janssen, maar veel andere landen vinden die stap te ver gaan. Duitsland gaat het coronavaccin van het Leidse Janssen in principe alleen gebruiken om 60-plussers te vaccineren. Jongeren kunnen het middel nog op vrijwillige basis krijgen na overleg met een arts, hebben de minister van Volksgezondheid en de deelstaten volgens persbureau DPA besloten.
Het Duitse besluit heeft te maken met potentiële bijwerkingen. Het vaccin van Janssen zou bij sommige mensen kunnen leiden tot een zeldzame en gevaarlijke combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes.
Nederland geïnteresseerd
Het vaccin van Janssen uit Leiden werd in maart goedgekeurd in de Europese Unie, dus ook in Duitsland. Het middel hoeft in tegenstelling tot andere in de EU gebruikte vaccins maar één keer te worden toegediend. Nederland zou juist interesse hebben in de vaccins die zijn toebedeeld aan Denemarken en Noorwegen, zo schreef De Telegraaf vorige week. “Als daar vaccins over zijn omdat ze niet worden gebruikt, dan zijn wij uiteraard geïnteresseerd. Via het Deense aandeel zou je een deel van tegenvallende leveringen iets kunnen compenseren”, zei minister De Jonge (VWS). (ANP/Skipr)