Met uitzondering van twee ziekenhuizen moeten alle ziekenhuizen in Nederland als gevolg van nieuwe kwaliteitsnormen een deel van hun kankerbehandelingen staken. Dit meldt Medisch Contact op basis van een analyse van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Twee ziekenhuizen raken zelfs zeven behandelingen kwijt.
Het effect van de normen die de Stichting Oncologische Samenwerking (Soncos) heeft opgesteld, is het grootst bij laagvolume behandelingen, zo meldt Medisch Contact. Meer dan de helft van alle ziekenhuizen moet stoppen met operaties voor slokdarm-, maag- en alvleesklierkanker, chirurgische behandeling van weke delenkanker en complexe operaties voor baarmoederhalskanker.
Hoog volume
Voor de behandelingen die veel worden uitgevoerd zijn de gevolgen minder ingrijpend. Bij operaties voor borstkanker gaat het om één ziekenhuis, dat inmiddels al is gestopt met borstoperaties. Zeven ziekenhuis moeten stoppen met de chirurgische behandeling van endel- en dikke darmkanker. Acht ziekenhuizen moeten stoppen met de behandeling van longkanker. Voor de behandeling van darm- en longkanker geldt wel dat het aantal ziekenhuizen dat met de behandeling moet stoppen groeit als de aparte normen voor deze twee ziekten worden meegenomen.
Diagnostiek
De gevolgen voor patiënten lijken mee te vallen. Ongeveer 8 procent van hen zal voor behandeling moeten uitwijken naar een ander ziekenhuis. Medisch Contact sluit echter niet uit dat patiënten voor gespecialiseerde diagnostiek wel beduidend meer moeten uitwijken.
—
Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief.