De Groningse zorgorganisatie Novo wist dat de gehandicapte vrouw, die werd opgenomen en later door vier medewerkers tegen de grond werd doodgedrukt, misschien meer zorg nodig had. Ook was NOVO ervan op de hoogte dat het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) een verzoek tot meer zorg had afgewezen. Dat meldt de NOS op basis van een besluit van het CIZ van 7 januari 2012.
De verantwoordelijke bestuurders van Novo zeiden op 10 augustus in NRC dat de vrouw bij Novo op de verkeerde plek zat, omdat zij meer zorg nodig had dan Novo kon bieden. De vrouw, die vrijwillig in de Novo-woonomgeving woonde, had volgens bestuurder Jaap van der Pol naar een gesloten BOPZ-afdeling moeten worden doorgestuurd. Daar mag gewerkt worden met vrijheidsbeperkende maatregelen en dwang. De vrouw had behalve gedragsproblemen ook last van psychoses.
Zwaardere indicatie
Volgens de oorspronkelijke indicatie had de vrouw betrekkelijk lichte zorg nodig: begeleiding en een beschermde woonomgeving. Ggz-instelling Linis Lentis, waar de vrouw zorg kreeg voor zij naar Novo verhuisde, had echter bij het CIZ een zwaardere indicatie aangevraagd omdat de vrouw gedragsproblemen had, meldt de NOS. Uit een brief van het CIZ blijkt dat deze de beperkingen van de overleden vrouw niet erg genoeg vond om zwaardere zorg te indiceren.
Kamerlid Vera Bergkamp van D66 heeft schriftelijke vragen gesteld aan staatssecretaris Van Rijn. Zij vraagt zich af waarom de ggz-instelling Linis Lentis en het CIZ zo verschillend dachten over de hoeveelheid zorg die de vrouw nodig had. Bergkamp wil opheldering krijgen over het indicatieproces
De mate van zorg die mensen in de gehandicaptenzorg uitgedrukt in zorgzwaartepakketten (ZZP). Hoe hoger het ZZP, hoe meer zorg de cliënt nodig heeft en hoe hoger de vergoeding is die de zorginstelling ontvangt. De overleden vrouw had een relatief lichte indicatie ZZP3. In de NOVO-woonomgeving woonden verder vooral cliënten met een ZZP6 of 7, aldus de NOS.
Wertrouwen
De centrale familieraad heeft inmiddels het vertrouwen opgezegd in de raad van bestuur van NOVO. De familieraad is geschokt door de kwalificatie van ondeskundig handelen, die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) aan het incident verbond. Ook vindt de familieraad dat de bestuurders verzuimd hebben om open kaart te spelen.