Na 1 januari mogen patiëntengegevens alleen worden uitgewisseld als daar expliciet toestemming voor wordt gegeven. Dit benadrukt patiëntenfederatie NPCF woensdag nogmaals in een brief aan de Tweede Kamer. De NPCF reageert hiermee op het voornemen van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) om gegevens uit het ‘oude’ elektronische patiëntendossier (epd) langer te gebruiken, omdat de publiekscampagne over het nieuwe patiëntendossier vertraging heeft opgelopen.
NPCF pleit er zelfs voor om nog te wachten met de landelijke invoering van het systeem totdat patiënten zelf kunnen bepalen welke zorgverlener welke gegevens kan inzien en totdat de mogelijkheid bestaat dat ze automatisch op de hoogte worden gebracht als iemand hun gegevens heeft ingezien. Eerder zei VZVZ dat die mogelijkheid er waarschijnlijk medio 2013 komt.
Voorlichting
De NPCF vindt ook dat de voorlichting over het nieuwe epd nog te wensen overlaat, waardoor mensen niet de juiste informatie hebben om hun keuze op te baseren.
Binnen VZVZ werken apotheken, huisartsen, ziekenhuizen en ook de NPCF samen aan het nieuwe elektronische patiëntendossier. De bedoeling van dit systeem is dat gegevens van patiënten alleen mogen worden uitgewisseld als die daar expliciet toestemming voor hebben gegeven.
Koplopersgroep
De gegevens van ongeveer 1 miljoen mensen worden momenteel al gebruikt in de zogenaamde koplopersgroep. Dat zijn mensen uit Twente en Nijmegen en mensen die klant zijn bij bepaalde apothekersgroepen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat tijdens de overgangsperiode van een jaar de gegevens uit deze groep nog beschikbaar zouden zijn. Die overgangsperiode loopt tot eind dit jaar. (ANP)