De curatief getinte ouderenzorg moet een plek in de Zorgverzekeringswet krijgen. Voor de meer welzijnsachtige voorzieningen zullen ouderen in toenemende zelf moeten betalen. Dat zegt directeur Wilna Wind van de patiëntenfederatie NPCF in een interview met Skipr.
De NPCF heeft er geen problemen mee wanneer mensen met een grotere beurs als gevolg hiervan luxere zorg inkopen. “Niet iedereen wil naar een bejaardenhuis”, stelt Wind. “We willen steeds meer thuis blijven wonen. Passende zorg willen we hebben. Dat moet ook allemaal kunnen. Dat zal wel leiden tot een verschil in betalingen. De een zal meer kunnen kopen dan de ander. Dat is voor je 65ste ook zo. Daar moeten we niet zo dramatisch over doen. Er moet goede zorg beschikbaar blijven voor iedereen, maar we moeten niet voor iedereen een pot nat willen.”
Politiek
Wind spreekt verder haar zorgen uit over de sterk stijgende zorgkosten. Ze ziet geen heil in de oplossingen die politici aandragen. Wind: “De oplossing is dan steeds een kleiner pakket en hogere eigen bijdragen, maar dat moet stoppen. We moeten zoeken naar verstandige oplossingen om een goed betaalbaar stelsel te houden.”
Perverse prikkels
De NPCF ziet liever dat de productieverhogende prikkels uit het stelsel gaan om onnodige zorg te voorkomen. “Veel zorg is niet hetzelfde als goede zorg,” zegt ze daarover. Kwaliteit van leven moet altijd voorop staan. Om die reden moeten medici en patiënten de tijd krijgen om informatie uit te wisselen.
NPCF is één van de partijen die betrokken is bij Het Grote Zorgdebat. Naast NPCF zijn dit: ActiZ, SGF, GGD Nederland, GGZ Nederland,NFU, NVZ-Ziekenhuizen, CG-Raad, ZN, VGN, V&VN, BTN, Platform VG, KNGF, KNMO, Verenso, KNOV, LHV, Orde van Medisch Specialisten, LAD, KNMG, NVTZ en VHN.
Skipr is mediapartner van Het Grote Zorgdebat. In aanloop naar het debat publiceert Skipr interviews met vertegenwoordigers van de organiserende partijen. Deze en andere artikelen over de Tweede Kamerverkiezingen zijn terug te vinden in het dossier over de verkiezingen en op Skipr webtv. Het debat vindt 29 augustus van 16.00 uur tot 18.00 uur plaats. Het Grote Zorgdebat is live te volgen via Skipr.