“Daarmee halen de middengroepen hun loonachterstand in”, zegt onderhandelaar Rolf de Wilde van NU’91. Het gaat hem om een loonsverbetering van de schalen 35 tot 65. Hiermee zijn de grootste bonden in de vvt verdeeld begonnen aan de onderhandelingen voor een nieuwe cao, met 470.000 werknemers de grootste cao van Nederland. Op 3 november is de tweede gespreksronde.
Laagste inkomens
De FNV wil geen percentage loonsverhoging, maar een salarisverbetering in centen: in dit geval 150 euro bruto per maand. Plus extra geld voor de laagstbetaalden, zoals hulpen bij de huishouding en keukenpersoneel, door verhoging van het minimum-uurloon naar 14 euro. De CNV heeft nog geen voorstellen: “Wij zijn de besprekingen open ingegaan”, aldus een woordvoerder van de christelijke vakbond. De nieuwe cao zou 1 januari 2022 moeten ingaan. FBZ laat zich nog niet uit over het eisenpakket.
Eigen weg NU’91
Ook bij de vorige onderhandelingen, die voor een nieuwe umc-cao, ging NU’91 vorige maand zijn eigen weg: FNV, CNV en FBZ waren het niet eens met het eindbod van de NFU, maar NU’91 wel. De eerste drie bonden organiseerden daarom onlangs een actiedag bij vrijwel alle umc’s, met zondagsdiensten. Daar deed NU’91 niet aan mee. Volgende week dinsdag is de tweede actiedag.
Doel van NU’91 is “om de problemen aan te pakken waar ze ook daadwerkelijk liggen en de feitelijke achterstanden weg te werken”. NU’91 verwijst naar een SER-advies van mei aan het demissionaire kabinet-Rutte, waarin werd aangegeven dat deze groep een loonachterstand heeft van 6 procent ten opzichte van werknemers bij de overheid en van 9 procent in vergelijking met de marktsector.
Verhoging uurlonen
Doel van de FNV is dat met name de laagstbetaalden flink meer betaald krijgen: niet alleen door een nominaal bedrag te eisen van150 euro in 2022 én 2023, maar ook een forse verhoging van de uurlonen voor de laagste inkomens. De FNV dat hun uurloon van ruwweg 12 euro nu tot 14 euro wordt verhoogd. Deze groep telt ongeveer 50.000 werknemers.
De visies van NU’91 en FNV verschillen ook op het gebied van de bereikbaarheidsdienst. De Wilde (NU’91) wil het liefst af van die diensten – de FNV wil dat ook terugdringen, maar legt vooral de nadruk op een verdubbeling van de vergoeding voor zo’n dienst. De Wilde: “NU’91 eist geen verdubbeling.”
Peter Koopman
Het is duidelijk dat vakbonden hun eigen kern in de achterban hebben: fnv voor schoonmaak en huishoudelijk personeel, LAD voor dokters en NU ‘91 voor verzorgenden, verpleegkundigen en peri-geneeskundige vakmensen. Ze zijn het niet eens. Nu hangen de laagste schalen vooral samen met verbetering van het minimum loon en is een politieke kwestie. Bij de AMC’s staken LAD en FNV, NU’91 niet. ( “staken” is hier zondagdienst ). Deze CAO onrust tegelijk met schaarste op deze arbeidsmarkt en lange wachtlijsten cliënten en aanbodtekort, kon VWS al eerder aan zien komen. CAO partners zullen dit niet alleen kunnen oplossen. Zorgpremie omhoog? Bijdrage ZvW omhoog? Compensatie vanuit Rijk, net als bij gasprijs?
Martien Bouwmans
Buitengewoon betreurenswaardig dat de bonden en beroepsgroepen, zelfs nu het gesternte gunstig is, er nog niet eens in slagen een eenduidig eisenpakket op te stellen voor zorgmedewerkers. Wat een beroerde belangenbehartigers! Stap toch eens over het eigen gelijk heen. Lees eens hoofdstukje 40 van het boek BSL Shop | Het zorgstelsel ontrafeld. Leer van andere hulpverleners en medici in de zorg, Die hebben beter door hoe met stevige organisatie de lonen en inkomens op peil kunnen blijven.
Martien Bouwmans
Peter Koopman
RE op Martien Bouwmans. Ja, jammer dat vakbonden niet samen optrekken. Zeker nu er een mede gezamenlijk beleidsstuk als basis beschikbaar is: het SER rapport van 12 mei 2021 dat op 3 september jl ook de Tweede Kamer bereikte. NU’91 staat nog het dichts qua eisen bij dit rapport, dat ook inmiddels de instemming van TK en huidige bewindspersonen kent en waardoor naast de eerdere OVA budgetruimte ( voor loonindexering ca 1,5% ) nu ook 675 miljoen beschikbaar is om de jarenlange fout in de loonschalen voor oa verzorgenden en verpleegkundigen struktureel te repareren. Reparatie gaat m.i. vooraf aan indexeren! Het sympathieke idee van FNV om vooral de laagst betaalden in beeld te brengen sluiten zij aan bij fracties in de TK die het minimumloon struktureel willen ophogen, maar dat zal een komend kabinet moeten “inkoppen”. Laten vakbonden vooral bij het SER rapport blijven ( ook FNV werkte hieraan mee ) en geen politiek via CAO werk bedrijven. De beschikbare OVA gelden zijn daarvoor niet bedoeld ( ook veel te beperkt ) en conjunctureel van aard. Ook mag gesteld worden dat “verzorgenden en verpleegkundigen nu zelf aan de beurt zijn”, toch?