“In die plannen lijkt men echter het belangrijkste aspect te zijn vergeten. Namelijk wie daarvoor nodig zijn: de zorgprofessionals. Het belangrijkste is dat zij nu eerst de rust en ruimte krijgen om zelf te herstellen. Pas dan kan worden begonnen met het inhalen van uitgestelde zorg”, zegt NU’91-voorzitter Stella Salden.
Zeven punten
Het herstelplan bestaat uit zeven punten. Daarin doet NU’91 aanbevelingen in het belang van de zorgprofessionals. Voor nu zijn het mentale en fysieke herstel volgens de organisatie het belangrijkst. Daarnaast worden ook zeggenschap, erkenning en waardering benoemd.
Veerkrachtig
“Deze beroepsgroep is ontzettend veerkrachtig. Zij hebben anderhalf jaar lang laten zien dat hun werk van onschatbare waarde is. Zij willen niet langer alleen worden weggezet als ‘helden’, maar juist als de professionals die het zijn. Daarvoor zijn bepaalde voorwaarden noodzakelijk. De hele maatschappij ziet het belang van verpleegkundigen en verzorgenden. Het is nu aan het kabinet om daadkracht te tonen en te investeren in deze groep. Dat is geen luxe, maar noodzakelijk en van maatschappelijk belang”, aldus de voorzitter.
Eigen werkomgeving
Het plan is gemaakt met input van de achterban van NU’91, omdat professionals volgens de beroepsorganisatie zelf wat te zeggen moeten hebben over onder meer de eigen werkomgeving, het eigen vak en de eigen ontwikkeling.
Anders
Het herstelplan wordt door NU’91 bij werkgevers en politiek neergelegd. “We hebben er vertrouwen in dat werkgevers en de politiek nu inzien dat het echt anders moet. Werkgevers en politiek moeten nu echt gaan luisteren naar de zorgprofessionals. Zij weten als geen ander wat nodig is om hun vak op een goede en verantwoorde manier uit te voeren. Zij hebben ons land door de coronacrisis geloodst. Geef hen dan nu eindelijk eens de zeggenschap, erkenning en waardering die zij verdienen, zoals wij in ons herstelplan hebben beschreven”, aldus Salden. (ANP)
Peter Koopman
Herstelplan NU’91 doet deskundig en sympathiek aan. Er zijn ook andere plannen “in de maak” maar die vragen door “breed polderen” en meer tijd. De kernberoepsgroepen in de zorgsector ( brancheoverstijgend ) blijken na consultatie in eigen kring krachtiger en sneller. Nu is dus niet meer de vraag “wat”, maar wanneer dit uitgevoerd gaat worden. Het is “vijf voor twaalf”, en deze beroepsbeoefenaren verdienen dit zeker. Lees het, neem de handschoen op en stop met “babbelen”!