• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

  1. Peter Koopman

    Vakbond NU‘91 maakt zich zorgen over veiligheid van alle zorgmedewerkers in de VVT en zoekt naar een middel om dat te bevorderen. Nu zijn de functies zeer uiteenlopend qua inhoud en een dergelijke maatregel kan ( ongewenst ) voor de uitoefening van kernberoepen foutieve gevolgen krijgen. De kern van de erkende professionele beroepsuitoefening van artsen, verzorgenden IG en verpleegkundigen is de persoonsgerichte zorgverlening. En zeker voor wijkverpleegkundigen en voor verzorgenden IG en verpleegkundigen met een EVV functie is individuele gerichtheid in de patiëntenzorg noodzakelijk. Voor verpleegkundigen en artsen en GZ-psychologen gelden beroepsmatige juridisch getinte regels die ook van belang zijn. Deze CAO oplossing door een vakbond lijkt me voor het primair proces in VVT organisaties wat kort door de bocht !

  2. Peter Koopman

    Skipr noemt NU‘91 een „beroepsorganisatie“ en verwart dit mogelijk met „vakbond“. Ooit was NU‘91 lid van de voorloopster van Venvn, de AVVV maar nu vooral bekend als categoriale vakbond voor oa kraamverzorgenden, verzorgenden en verplegenden in loondienst. De kwaliteit van de FUNCTIES voor zorgberoepen is wel een van de aspecten die bij NU‘91, naast goede arbeidsvoorwaarden, aandacht krijgt. Haar „concurrenten“ zijn het veel grotere CNV en het FNV.
    Let op: een functie „HEB“ je en een beroep „BEN“ je; een verschil van de werkwoorden „hebben“ en „zijn“. Dat is ook een van de opvallende verschillen met de nationale BEROEPsorganisatie, VenVn. Deze vele malen grotere erkende nationale beroepsvereniging van verzorgenden IG, verpleegkundig specialisten ( zowel AGZ als GGZ ) en ( gespecialiseerde ) verpleegkundigen richt zich specifiek op de professionele bijdragen van deze erkende zorgprofessionals aan het gezonde bestaan van de Nederlandse burgers. Het gaat hier dus over de inhoud en bekwaamheden, positie en beleid in de gezondheidszorg van en voor deze BEROEPEN. De VenVn is het breed onderzoekend, meningsvormend en coōrdinerend platform, spreekbuis en aanspreekpunt op het terrein van de gezondheidszorg voor deze erkende professionals in Nederland.