De loting voor de studie geneeskunde, moet worden afgeschaft. Dat adviseert de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ). De raad stuurde vrijdag zijn advies aan de minister Ronald Plasterk van Onderwijs en Ab Klink van VWS. Universiteiten moeten wel selecteren aan de poort, maar aan de hand van welke criteria zij dat doen, moeten ze zelf bepalen. Plasterk verwacht dat een nieuwe regeling al ingaat in het nieuwe studiejaar.
Tekort specialisten wegwerken
Het afschaffen van de numerus fixus kan helpen het tekort aan bepaalde medisch specialisten weg te werken. Er is een tekort aan artsen in de ouderen-, jeugd- en gehandicaptenzorg. Dat zijn volgens de raad ‘impopulaire’ specialismen. Bovendien zijn steeds meer medici nodig, omdat de vraag naar zorg toeneemt. Dat ligt voor een groot deel aan de vergrijzing. “In de toekomst zullen de tekorten alleen maar groter worden”, aldus de RVZ.
Lotingsysteem afbreken
De raad stelt daarom voor het systeem van loten binnen vijf jaar af te breken. In die periode kunnen de universiteiten zich meer profileren en onderling concurreren. Het is goed als komend studiejaar al meer studenten instromen. Nu worden er jaarlijks maximaal 2.850 aankomende artsen toegelaten. Dat aantal moet, als een eerste stap, naar 3.100. De Tweede Kamer is daar een voorstander van. De Kamer pleit zelfs voor afschaffen van een maximum aan studenten.
Vrij selectieproces
Plasterk laat de universiteiten vrij om te bepalen hoe zij studenten selecteren. Universiteiten kunnen dat nu al doen voor de helft van de beschikbare plaatsen. Het gemiddelde eindexamencijfer kan daarbij een rol spelen, naast een toelatingsgesprek en een motivatietoets. Studenten met een gemiddeld eindcijfer van 8 zullen volgens Plasterk nog steeds automatisch worden toegelaten. Verder kunnen aankomende studenten momenteel maximaal drie keer meeloten voor een studie geneeskunde. Er zijn volgens Plasterk echter niet zo veel mensen die het zo vaak proberen en daarom verdwijnt ook die regeling, als het aan hem ligt.
Meebetalen aan studie
De raad beveelt aan om, als de numerus fixus verdwijnt, studenten voor een groot deel mee te laten betalen aan hun studie. Momenteel studeren werkgroepen van ambtenaren op mogelijkheden om te bezuinigen, zoals op studiefinanciering. Uiterlijk 1 mei zijn de resultaten bekend, het kabinet is daarna aan zet. Een van de mogelijkheden is de invoering van een sociaal leenstelsel, waarbij afgestudeerden bijvoorbeeld terugbetalen afhankelijk van de hoogte van hun inkomen.
Invloed op salarissen
Ook vroeg de Kamer de RVZ uit te zoeken of de salarissen van medisch specialisten omlaaggaan, als de loting wordt losgelaten. Een tekort aan bepaalde medici zou de salarissen namelijk kunnen opdrijven. Volgens de RVZ is dit niet het geval. Daar zijn andere maatregelen voor nodig.
Dempend effect op kosten
Minister Klink, die het rapport vrijdag samen met minister Plasterk in ontvangst nam, wilde nog niet reageren, liet hij via zijn woordvoerder weten. Klink zei eerder te betwijfelen of het loslaten van de numerus fixus voor geneeskunde een dempend effect heeft op de kosten van de gezondheidszorg. Meer medici kunnen ook leiden tot meer onnodige verrichtingen, aldus Klink in dat verband.
Studentenvakbond tevreden
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is blij met het advies van de RVZ. Voorzitter Gerard Oosterwijk vindt het goed dat er meer opleidingsplaatsen voor artsen beschikbaar komen. Daarmee wordt volgens hem voorkomen dat goede en gemotiveerde studenten worden uitgeloot. De RVZ vindt selectie aan de poort door de universiteiten zelf een beter middel dan loting. De LSVB vindt dat universiteiten daar dan wel zorgvuldig mee om moeten gaan en geen overhaaste beslissingen moeten nemen. Ook waarschuwt de bond dat de kosten van de extra plaatsen niet mogen worden afgewenteld op de studenten. (ANP)
Video NOS Nieuws: Loting voor geneeskunde wordt afgeschaft
>> Skipr daily <<
Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.