Directe aanleiding van de brief zijn de laatst aangekondigde maatregelen voor financiële kortingen in de ouderenzorg. Naast de stapeling van effecten worden een aantal aanvullende bedreigingen opgemerkt. “De NVTZ realiseert zich dat het kabinet in demissionaire status is, maar er zijn problemen die de aandacht blijven vragen.”
Stapeling van effecten
De stapeling van effecten en aangekondigde maatregelen vormen volgens de NVTZ een bedreiging voor steeds meer instellingen. Wat daarbij volgens Koster al zichtbaar is zijn de oplopende kosten in de zorg als gevolg van de toenemende zorgvraag, de krimpende arbeidsmarkt en de moeite die het kost om medewerkers aan de zorg te blijven binden.
“Onlangs zijn daar de hoge energiekosten, de verhoging van kosten van vastgoed, mogelijk opbrengverlies door beleidsmaatregelen en de dreiging van afwaardering van vastgoed. Dit brengt de transitie en toegankelijkheid van zorg voor onze zorgvragers in gevaar”, staat in de brief.
Volgens de bestuursvoorzitter heeft dit gevolgen voor de balans en financierbaarheid van instellingen. “Ook worden de noodzakelijke investeringen in verduurzaming, innovatie en samenwerking hierdoor belemmerd.”
Aanvullende bedreigingen
Koster noemt daarbij drie aanvullende bedreigingen; een toenemend aantal faillissementen, verschraling van het zorgaanbod en beperking van de toegankelijkheid van zorg. “Het risico is dat instellingen in zorg en welzijn hierdoor in een negatieve spiraal terecht komen. Dit heeft grote gevolgen voor de economie en samenleving”.
Overwegingen aan VWS
De NVTZ-bestuursvoorzitter geeft in de brief een aantal overwegingen mee. Door een sterke afname van registratie- en administratieve lasten en een stabiele, meerjarige financiering, kan de werkvloer ook in de toekomst haar rol en verantwoordelijkheid blijven oppakken. De NVTZ geeft aan bereid te zijn om hierover met het ministerie in gesprek te gaan en concrete stappen te zetten.
wijnand van den van den berg
ik lees in interview met minister Helder dat huidige ambitie niveau in beginsel op 5 % (!!) reductie administratielast ligt in 2025 in het kader het roer moet om dus vanuit den haag blijft de zorgsector afgeremd worden voorlopig
Schuiringa
Geachte Heer Koster
Zou het verschralen van de zorg onderdeel van een groter plan kunnen zijn ?
Lees eens the Great Reset
Peter Koopman
Zorgtoezichthouder zijn in de huidige tijd, waar de politiek drastische “transities” wil doorvoeren en tegelijkertijd “krimp” bevordert, is bedreigend voor haar/zijn verantwoordelijkheden en dus aansprakelijkheid. Dat in deze NVTZ brief vooral financiële voorbeelden worden genoemd is niet toevallig. Inzake het primair proces ( realisatie van het doel van deze organisatie ) lijkt veel minder belangstelling te staan. Deze doelrealisatie is in handen van zorgprofessionals gelegd en deze hebben sinds 1 juli jl. wettelijk “zeggenschap” over het beleid inzake hun werk. Niet alleen “getrapt” via OR of VAR, maar iedere zorgprofessional op zich. Nu is dat gewoon in een professionele organisatie, maar in “de zorg” ( nb lelijk containerbegrip) nog niet genoeg. In de brief ontbreekt de mening van cliënten en van zorgprofessionals over de kwaliteit van het zorgaanbod dat onder verantwoordelijkheid van bestuur en toezichthouder wordt gerealiseerd. Naar mijn mening een zwak punt!