De vereniging reageert daarmee op de plannen in het regeerprogramma. Ze dringt er bij de regering op aan om stevige stappen te zetten, waaronder extra loonruimte voor de middengroepen in de zorg. Ook moet de financiële slagkracht van ziekenhuizen worden verbeterd, aldus de NVZ.
Goede richting
De NVZ verwelkomt de verlenging en beoogde aanvulling van het Integraal Zorgakkoord (IZA). De inzet op minder marktwerking, het benutten van nieuwe digitale mogelijkheden en het behoud van een goed zorgaanbod in de regio wijst in de goede richting om de grote uitdagingen in de zorg het hoofd te bieden.
Bij het tegengaan van tekorten op de arbeidsmarkt vindt de NVZ dat het kabinet wel erg sterk leunt op het terugdringen van administratieve lasten en de mogelijkheden van AI.
Stevige stappen
De NVZ dringt er bij het kabinet op aan om stevige stappen te zetten, waaronder extra loonruimte voor de middengroepen van zorgmedewerkers, en het versterken van de financiële slagkracht van ziekenhuizen. Dit is urgent, gelet op de noodzaak om te kunnen investeren in digitalisering en in het opvangen van de effecten van de halvering van het eigen risico zonder investeringen in preventie.
NVZ-voorzitter Ad Melkert vindt het daarnaast goed dat er een vast budget voor de spoedzorg komt en dat meerjarige contracten met zorgverzekeraars de norm worden. (Skipr / ANP)
Peter Koopman
De diverse branche CAO’s in de sector Zorg zijn inmiddels obsoleet. Één “Sector Cao” met daarbinnen reparatie van de loonkloof voor oa verpleegkundigen past beter bij de huidige inzichten ( research en IZA ) en noodzakelijke samenwerking door zorgprofessionals uit de diverse “branches” ( oa wijkverpleging, revalidatie, ouderenzorg, ggz, klinische ziekenhuiszorg en verpleeghuizen). Ook in een wenselijk levensfase en loopbaanperspectief van de meer dan sector-breed opgeleide artsen en verpleegkundigen is “één sectorCAO Zorg” passend. De OVA hoeft dan niet “versplinterd” te worden over kleine en grote branches.
Het is m.i. ook wenselijk om functies voor oa verpleegkundigen meer afgestemd op hun brede basisberoepskwalificatie te houden en bij voorkeur ook in de lokale functie-naam ( in art 33 wet BIG staat hun ( inter-) tot uiting te brengen conform de behaalde nationale basisdeskundigheid. Dit zal immers ook de kern van hun herregistratie blijven betreffen en kan met verdere profilering of behaalde graad worden aangevuld. De brede functienaam wordt vervangen door het behalen van een van de twee erkende specialismen in de verpleegkunde ( VS agz of VS ggz ).