© svetazi / stock.adobe.com
“De bezuinigingen op de zorg hebben grote negatieve gevolgen voor het opleiden van verpleegkundigen en het toegankelijk houden van de zorg voor de patiënt”, schrijven de koepelorganisaties. “We worden opgezadeld met een onuitvoerbare opdracht.”
“Dat schaadt het vertrouwen in de minister en in het kabinet om in gezamenlijk overleg tot een aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord te komen en elkaar te kunnen houden aan deze afspraken”, staat in de brief. “Via deze weg laten FMS, NFU, NVZ en ZKN u weten de gesprekken over een aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord op te schorten tot het moment waarop deze extra bezuinigingen van tafel zijn.” Dat nieuwe akkoord zou volgende maand moeten ingaan.
Fleur Agema: ‘Erg jammer’
In een reactie zegt VWS-minister Fleur Agema het “erg jammer” te vinden dat de partijen de gesprekken over verlenging en uitbreiding van het IZA opschorten: “Want we zien allemaal de grote uitdagingen voor de zorg, zoals bijvoorbeeld de forse personeelstekorten. Ik vind het belangrijk dat we daar met elkaar goede afspraken over maken, aanvullend op het IZA.” Agema gaat “de komende periode op zoek naar een praktische invulling van de door de Tweede Kamer gewenste extra bezuiniging.”
Piet-Hein Buiting, voorzitter Federatie Medisch Specialisten: “Het is cruciaal dat wij de komende jaren kunnen blijven investeren in onze dokters en alle andere zorgprofessionals die het hart vormen van de zorg. Het is dan ook onbegrijpelijk dat juist deze medewerkers nu de dupe worden.”
Bezuiniging is ‘onacceptabel’
In een gezamenlijk statement stellen de voorzitters van FMS, NFU, NVZ en ZKN: “De zorgsector kan deze extra bezuinigingen niet dragen. De zorg staat voor gigantische uitdagingen, met oplopende arbeidsmarkttekorten en een toenemende zorgvraag. De financiële positie van de ziekenhuissector is al kwetsbaar. Een extra bezuiniging is onverantwoord en onacceptabel.”
Bezuiniging van 315 miljoen
De partijen reageren op de bezuinigingen op de opleidingen voor zorgprofessionals en de korting op vrijgevestigde medisch specialisten. Het gaat in totaal om 315 miljoen euro. “De druppel is voor ons het schrappen van geld voor het noodzakelijke bij- en nascholen van verpleegkundigen”, zegt V&VN-voorzitter Bianca Buurman, die apart het opschorten van V&VN heeft meegedeeld aan Agema. Ze doelt daarmee ook op eerdere ingrepen, zoals de korting op preventie.
“Dat opschorten doen we tot er een oplossing is gevonden voor deze nieuwe bezuinigingen”, zegt Buurman: “Deze opleidingen zijn onmisbaar. Voor verpleegkundigen scheppen ze een loopbaanperspectief én ze houden de kwaliteit van de zorg op peil. Zonder deze opleidingen is de kans groot dat er nog meer verpleegkundigen vertrekken uit de zorg.”
Verpleegkundigen vertrekken uit zorg
De druk op medewerkers loopt alleen maar op, zegt Buurman: “Dat zet de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg onder druk. Voor dit probleem heeft VWS op dit moment veel te weinig oog. Niet alleen in de ziekenhuizen, maar vooral ook in de ggz, de wijkverpleging, verpleeghuizen en de gehandicaptenzorg groeien de arbeidsmarkttekorten als kool.”
Stemming opschorten
Voorafgaand aan hun besluit riepen de koepelorganisaties de Eerste Kamer al op om de stemming over de zorgbegroting en de onderwijsbegroting uit te stellen. Ze schreven een brief aan de senaat met de vraag om eerst over de begrotingen in gesprek te gaan met de betrokken ministers. Het zet kwaad bloed dat geld uit de zorgbegroting wordt gebruikt om de bezuinigingen op onderwijs te verzachten.
Dat Agema weliswaar haar zorgen hierover uitsprak, maar het verder over haar kant liet gaan, geeft het vertrouwen dat de zorgorganisaties in haar hebben een knauw, zei NVZ-voorzitter Ad Melkert eerder op maandag in het programma Sven op 1. “Dan vragen wij ons af: wat staat ons nog meer te wachten?”
P van Andel
Een krachtige, gezamenlijke, actie! Heel goed. Hiermee wordt een heel duidelijk signaal afgegeven richting de politiek.
Peter Koopman
Goed dat de nationale beroepsvereniging van verpleegkundigen, verzorgenden IG en verpleegkundig specialisten AGZ en GGZ het huidig beleid centraal stellen en het vergezicht 2027 en verder nu geen prioriteit meer geven. Veel tijd aan vernieuwing zal daardoor verloren gaan, maar omdat het huis nu in brand staat kan men niet anders. Dat de Tweede Kamer in meerderheid de verpleegkundigen enz. openbaar nu “Minderwaardig” verklaart is een schande! Kortgeleden nog applaus en nu dit gedrag!!
c.blankers1@kpnplanet.nl
De politiek is zeer onbetrouwbaar. Ik vraag me af of de generatie die in de kamer politiek bedrijven wel bekwaam is. Waar hebben zij hun ervaring opgedaan? ze zijn gekozen ,omdat ze alles goed bij elkaar kunnen kletsen, op de lijst staan en gekozen worden. Eenmaal in de kamer zijn ze hun verstand verloren en zitten ze uit hun nek te kletsen. In elke sector is het een grote puinhoop en de onrust onder de mensen wordt alleen maar groter. Moeten wij niet een keer opstaan en een vuist maken?
c.blankers1@kpnplanet.nl
De politiek is zeer onbetrouwbaar. Ik vraag me af of de generatie die in de kamer politiek bedrijft wel bekwaam is. Waar hebben zij hun ervaring opgedaan? Ze zijn gekozen, omdat ze alles goed bij elkaar kunnen kletsen, op de lijst staan en gekozen worden. Eenmaal in de kamer zijn ze hun verstand verloren en zitten ze uit hun nek te kletsen. In elke sector is het een grote puinhoop en de onrust onder de mensen wordt alleen maar groter. Moeten wij niet een keer opstaan en een vuist maken?
herman@ookbegeleiding.nl
Eerst de VNG, nu deze partijen. Het is een duidelijk signaal. Roepen dat dit jammer is, door de politiek, is een teken van onmacht. Het wordt hoog tijd dat de politiek in Den Haag boter bij de vis gaat doen: zorg (nog verder) decentraliseren, zorg meer naar de uitvoerende partijen brengen. Prima allemaal. Maar zorg dan dat die partijen zelf voor een goed speelveld kunnen zorgen, met een fatsoenlijke financiering die daarbij hoort. Echter alleen maar roepen dat “de markt” meer en meer zelf moet doen maar er vervolgens geen geld voor over hebben is een onhoudbare situatie. Een simpel voorbeeld: inzetten op preventie, is goed om op termijn de zorgkosten controleerbaar te houden. Broodnodig. Maar waar zet deze regering in op de financiering ervan? Elke zorgverlener wil dolgraag innoveren en inzetten op preventie. Maar de tarieven zijn nagenoeg ontoereikend. Het loopt zo krakend vast.
Robert Kreis
Laat iedereen die in en rond de zorg PVV heeft gestemd, zich bezinnen.
A van Hal-Gort
Dat is doemdenken want die andere politici zijn ook niet te vertrouwen. Nederland wordt wakker!!!