Foto: Picscout/iStock
“Praten over het IZA heeft alleen zin in de juiste volgorde”, zegt NVZ-voorzitter Melkert op Zorgvisie: “Eerst willen we helderheid over de financiële kaders van het IZA. Met te weinig geld komen werkbare afspraken in gevaar en daarmee de toegankelijkheid van de zorg.”
Extra loon personeel
NVZ, FMS en NFU schrijven dit in de aanloop naar de volgende IZA-onderhandelingsronde, aanstaande woensdag. Ze willen eerst praten over het budget voor de IZA-periode (2023 tot en met 2026).
Melkert vindt het onbegrijpelijk dat Kuipers 1,5 miljard euro per jaar wil bezuinigen: “Er moet juist geld bij. Om zorgmedewerkers extra loon te kunnen betalen, om digitalisering te stimuleren en te investeren in duurzaamheid.”
Dure geneesmiddelen
Melkert: “Bovendien moet er een structurele oplossing komen voor de jaarlijkse terugkerende hoge kosten voor dure geneesmiddelen. Want al die extra kosten bij elkaar zijn voor de ziekenhuizen echt onbetaalbaar. Daarom zijn die enorme bezuinigingen van 1,5 miljard onwerkelijk. Ik zie niet hoe we dat moeten opvangen. Ik zie eerder een beperkte jaarlijkse groei als reëel.’
Peter Koopman
Lijkt mij een prima reactie van oa de voorzitter van de branche ziekenhuizen: een overeenkomst met VWS sluiten zonder eerst over de kaders praten, heeft weinig zin. Het kabinet begon met te stellen: voortaan jaarlijks 1,5 % struktureel bezuinigen.
Melkert wil oa de CAO verbeteren. En hij heeft gelijk! Vergelijk CAO Rijksambtenaren en diverse CAO’s in de publieke sector ( 9,5 en 10 % ) en marktsectoren in 2022; deze ook nog flink gestegen, dus de achterstand met de zorgprofessionals is dus ook nog gegroeid en de huidige inflatie is nog niet gecompenseerd! Eerst de structurele onderhonorering van verzorgenden IG en verpleegkundigen ( peil begin 2021: 6 tot 9 % SER rapport ) repareren, dan nog indexeren. De huidige grote politieke partijen in deze regering zetten zich wel in voor applaus en erkenning van roeping ( overtreffende trap van zinvol werk ), maar de kostbare pseudo marktwerking in de zorgsector ( geen echte publieke sector zoals onderwijs ) moet bezuinigen: voor een dubbeltje op de eerste rang door structurele onderhonorering van verpleegkundigen en verzorgenden IG.
ingrid dijk
Helemaal eens met dhr Koopman. Niet te vergeten dat er steeds meer personeelstekort is. Om het beroep aantrekkelijk te maken moeten er meer mensen én meer geld bij. Daarnaast is de ORT volledig uitgeknepen. Waarom kiezen voor een beroep met al die weekenden, feestdagen en nachtdiensten werken als er zo weinig tegenover staat? Geld is absoluut niet alles, maar wel onderdeel van het totaal plaatje. De hele marktwerking is te ver doorgevoerd. Zou wat mij betreft terug naar de staat moeten/mogen.