De NVZ spreekt op 9 september over een ‘stapeling aan uitdagingen’. De steeds verder oplopende kosten van dure geneesmiddelen vormt een serieus risico voor verdringing van andere vormen van medisch-specialistisch zorg, aldus de ziekenhuizen. Daarnaast is de groeiruimte voor medisch-specialistische zorg beperkt. De ambities van de ziekenhuizen kunnen alleen samen met huisartsen en de wijkverpleging worden gerealiseerd. Wat de NVZ betreft het liefst meteen na ondertekening van het IZA en onder regie van VWS.
Inflatie
De NVZ heeft ook kritiek op het feit dat in het zorgakkoord geen afspraken staan over het dichten van de loonachterstand van de middengroepen in de ziekenhuizen, ondanks het dringende advies van de SER hierover. NVZ-voorzitter Ad Melkert roept de Tweede Kamer op om dat gat tijdens de begrotingsonderhandelingen te dichten. Tot slot ziet de NVZ dat veel ziekenhuizen kampen met de gevolgen van de ongekende inflatie-effecten. Door toenemende kosten van inkoop, onderhoud en energie worden de financiële risico’s in 2022 en 2023 enorm. Dat wordt nog versterkt door de recente looneisen van vakbonden, zeggen de ziekenhuizen. Het is aan VWS en de zorgverzekeraars om mogelijke liquiditeitsproblemen te voorkomen, zodat ziekenhuizen zich volledig kunnen richten op de uitvoering van het IZA, aldus de NVZ.
Peter Koopman
NVZ tekent bij het “kruisje” en gaat akkoord met de uitgebreide tekst IZA-2 van VWS. Dat was niet verwacht, want nog maar enkele weken geleden werd de reparatie van de loonkloof (en daarmee samenhangende te lage pensioengrondslag) van verpleegkundigen en verzorgenden IG als randvoorwaarde gesteld ! Nu zien deze bestuurders angstig uit naar de komende CAO onderhandelingen. De resultaten bij de NS zijn voorbeeldig! De nieuwe CAO ZHS ligt nu geheel op het bordje van de ziekenhuisbesturen en de huidige budgetten. De IZA-2 bevriest het aantal medewerkers ( meer dan het huidige “1 op de 6” van het netto nationaal beschikbaar personeel.). Of dat personen of fte betreft is onduidelijk, maar het huidig macrobudget is wel duidelijk. Dus niet alleen de CAO ruimte maar ook het aan te mogen stellen aantal verpleegkundigen en verzorgenden is met deze handtekening voor vier jaar onzeker geworden. Stil maar wacht maar, alles ….!