• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

  1. R-SOLUTION

    Beste Ad,

    U heeft een interview gegeven welke wordt uitgezonden a.s. zondag op NPO2. Gelet op de tekst welke in dit stuk staat beschreven wil ik u graag op de volgende onderdelen attent maken:

    U doet uitspraken welke behoorlijk gewaagd zijn o.a.

    U wil een einde maken aan de BlueWrap verpakkingsdoeken. Daar dit gemaakt is van plastic. Dit plastic zou gerecycled kunnen worden naar nieuwe BlueWrap verpakkingsdoeken, echter de MDR (u welbekend) verbiedt dit daar de herkomst van het materiaal bekend moet zijn. Dit betekent overigens dat de containers waar u het over heeft ook NIET van gerecycled aluminium gemaakt mogen worden onder dezelfde MDR.

    U refereert naar 2 studies echter bent u zich ervan bewust dat deze studies zijn bekostigd door een van de grootste container producenten van Europa. Deze studies zijn wellicht enigszins gekleurd en in het licht van steriliteit en patiëntveiligheid zelfs redelijk discutabel.

    Het zou u sieren om pas een uitspraak te doen over Bluewrap als u alle feiten kent.

    Het aandeel van de Bluewrap voor 1 operatie is gemiddeld slechts 0,3 kilogram van de in totaal 12,0 kilogram aan afval wat overblijft, oftewel 2,5% van het totale OK afval! Ik vraag me dan ook af wat u met de overige 97,5% aan OK afval wilt gaan doen? Wellicht kunt u dit zondag ook even toelichten?!?

    Daar duurzaamheid, CO2 reductie, kosten efficiëntie en verbeterde werkomstandigheden uitermate belangrijk zijn voor de ziekenhuizen… is uw keuze voor containers opmerkelijk. Bij deze keuze zijn er niet alleen direct extra investeringen noodzakelijk voor de aanschaf van o.a. containers, wasmachines, karrenwassen en autoclaven, maar gaat het verbruik aan chemicaliën, water en energie aanzienlijk omhoog. Wat natuurlijk het milieu weer meer gaat belasten. Er is dus wellicht een reden waarom de wereld niet massaal heeft gekozen voor containers de afgelopen 100 jaar!

    De meeste containerfabrikanten zijn in Duitsland gevestigd en het is dus ook logisch dat in Duitsland relatief veel containers gebruikt worden. Het klopt dat veel Duitse ziekenhuizen containers gebruiken….maar de meerderheid hiervan gebruikt een BlueWrap aan de binnenzijde van de container om de steriliteit van het instrumentarium te kunnen blijven waarborgen tot aan de patiënt.

    Het lijkt misschien voor een leek en simpele keuze om eventjes over te gaan op containers echter de patiëntveiligheid mag toch nooit in het gedrang komen?

    Wilt u echt meer weten over duurzaamheid, patiëntveiligheid en steriel verpakken…neem dan gerust contact met ons op!

    Met vriendelijke groet,
    Niels en Mariska

  2. Nevil

    Goed dat u dit punt krachtig op de agenda heeft gezet. Het maakt veel los in Nederland als bluewrap land bij uitstek. Het programma “ Wat houdt ons tegen” weet in minder dan 30 minuten enkele pijnpunten te benoemen die, als ze worden opgelost direct tot een duurzamere zorg zullen leiden. Blue wrap is een vervuilend product waar uitstekende duurzame alternatieven voor zijn. De bezwaren tegen die alternatieven lijken vooral uit de bluewrap industrie te komen… Maar, het gaat nu over “wat”, en niet “wie” houdt ons tegen. Over het “wat” zegt u dat de kosten de hoofdreden zijn om de overstap naar duurzame alternatieven niet snel te kunnen maken. Maar laten we wel wezen, de kosten voor bluewrap en alles wat daarbij komt kijken zijn bepaald niet mals en die komen telkens weer terug. Overstappen van disposable naar reusable is in dit geval duurzaam, veilig en ook kosteneffectief. Er zijn uitstekende wetenschappelijke studies die dat bewijzen. Als kosten werkelijk het probleem zijn om deze duurzame stap te zetten dan kan de oplossing nooit ver weg zijn.