Het aantal mensen in zorginstellingen dat onterecht heeft bijbetaald voor zaken als het gebruik van lakens en handdoeken of een wasje doen, ligt lager dan gedacht. Staatssecretaris Martin van Rijn schrijft dat dinsdag aan de Tweede Kame na onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
In september 2013 kwam de Consumentenbond naar buiten met een onderzoek naar extra uitgaven voor het ‘woonklaar’ maken van woonruimte in AWBZ-instellingen. Meer dan de helft van de verzorgingshuizen zou de bewoners volgens dat onderzoek ten onrechte kosten in rekening brengen. Als voorbeeld werden speciale bedden en bed- en linnengoed genoemd die apart betaald dienden te worden.
Van Rijn zette de NZa aan het werk in reactie op het onderzoek van de Consumentenbond waarin sprake was van 229 meldingen. Volgens Van Rijn is in 80 procent van deze meldingen “zeker geen sprake van onterechte bijbetalingen”.
Duidelijker
De NZa wijst zorgorganisaties er wel op dat Zorgaanbieders duidelijker moeten zijn over de regels voor het bijbetalen in de AWBZ. Uit een analyse door de NZa van het voorlichtingsmateriaal van zorginstellingen blijkt dat bewoners vooral beter geïnformeerd moeten worden over het eventuele bijbetalingen. Een fout in de informatie leidt volgens de NZa echter lang niet altijd tot daadwerkelijk onterechte bijbetalingen.
De meeste onduidelijkheden komen voor bij de kosten voor het wassen en de stoffering van de kamer. Waskosten voor lakens en handdoeken worden door de aanbieder betaald, maar er mag een bedrag in rekening gebracht worden voor het wassen van de kleding. Bij het stofferen van de kamer zorgt de aanbieder voor een basisinrichting. Wil de cliënt iets anders, dan moet er zelf voor betaald worden.
Vermoedens
Bij 44 overige meldingen zijn er wel vermoedens dat bewoners ten onrechte hebben moeten betalen voor bijvoorbeeld het inrichten van hun kamer of het gebruik van lakens. Het is nu aan de zorgaanbieders om aan te tonen dat alles volgens de regels is verlopen. Zo niet, dan volgen maatregelen, aldus de bewindsman.
Brancheorganisatie ActiZ is blij met de uitkomsten van het onderzoek van de NZa. “Het bevestigt de uitkomsten van ons eigen onderzoek. De huidige gedetailleerde regelgeving over de AWBZ-aanspraken leidt tot veel vragen en onduidelijkheid bij zorgaanbieders en bewoners en is vaak niet meer van deze tijd. Met het ministerie van VWS zijn wij in overleg om dit op te lossen,” zo stelt ActiZ in een reactie. (Skipr/ANP)