De NZa vraagt het ministerie van VWS enkele knelpunten in de risicoverevening te onderzoeken en weg te nemen: “Dit stelt zorgverzekeraars beter in staat zich maximaal te richten op passende zorginkoop en niet op het beperken van risico’s.”
Risicoselectie neemt toe
De NZa ziet de risicoselectie toenemen. Dat blijkt onder meer uit het feit dat zorgverzekeraars in de marketing van hun polisaanbod steeds beter kunnen sturen op hun klanten. Ook neemt de segmentatie in de verzekeringsmarkt toe. Zo kiezen jonge, gezonde verzekerden volgens de zorgautoriteit een andere polis (met een lagere premie) dan chronisch zieken en ouderen: “Polissen met beperkte contractering hebben duidelijk gezondere verzekerden.”
De huidige verevening lijkt zorgverzekeraars te weinig te compenseren voor chronisch zieke verzekerden, stelt de NZa: “Het loont voor verzekeraars om zich te concentreren op het beperken van risico’s via de risicoverevening, terwijl naar ons oordeel de focus van zorgverzekeraars zou moeten liggen op de inkoop van passende zorg, ook of juist voor (kwetsbare) verzekerden die via de risicoverevening onvoldoende worden gecompenseerd.”
Ontmoediging preventie
Ander nadeel van de huidige verevening is dat deze zorgverzekeraars niet beloont voor sturen op preventie en passende zorg, schrijft de zorgautoriteit. Met een beter systeem “kunnen we de focus in ons zorgstelsel leggen op ‘gezondheid’ in plaats van ‘ziek zijn’.” Ook hiervoor zou VWS aanpassingen in de verevening moeten aanbrengen, meent de NZa.
Afname polissen, meer keus
Voor 2020 konden mensen kiezen uit 55 basisverzekeringen, vier minder dan het jaar ervoor. Toch was er meer keus. Vorig jaar waren er 36 daadwerkelijk verschillende polissen, dit jaar veertig, blijkt uit de Monitor zorgverzekeringen 2020 van de NZa: “Een afname van het aantal polissen en een toename van het aantal daadwerkelijk verschillende polissen maakt het voor mensen weer iets makkelijker een keuze te maken voor een zorgverzekering die bij hen past.”
Het percentage verzekerden met een ‘budgetpolis’ is dit jaar voor het eerst afgenomen: van veertien naar dertien, toont de Monitor zorgverzekeringen. Ruim 80 procent heeft een aanvullende verzekering. Twee op de drie mensen is collectief verzekerd. Dit jaar stapten 1,3 miljoen verzekerden over naar een andere zorgverzekering. Het aantal mensen dat een vrijwillig risico kiest, is dit jaar iets toegenomen en ligt nu op dertien procent.
Arne van Oranje
Het toelaten van de budgetpolissen en het vrijwillig hoger eigen risico is echt een race to the bottom voor de vergoeding aan de zorgaanbieder.
Veel jongeren kiezen voor budgetpolissen en een hoger vrijwillig eigen risico en dat gaat goed zolang er geen zorgvraag is, maar breek je een been of je loopt toch tegen ernstige psychische moeilijkheden in het volwassen worden aan dan ben je 885 euro armer en is de “winst” van de budgetpolis en hoger eigen risico in 1 keer weg. Ook veel mensen met een laag inkomen kiezen vaak voor budgetpolis, die zijn nog veel meer de Sjaak dan de jongeren als er zorgvraag is. Goedkoop is duurkoop voor zowel de verzekerde als de zorgaanbieder bij dit soort budgetpolissen.
Zorgverzekeraars kopen zorg in naar de laagste prijs die ze ontvangen voor hun zorgpolissen, en preventie en kwaliteit wordt altijd gebruikt als de vlag op de modderschuit maar aan het eind krijgt de zorgaanbieder steeds minder geld en/of budgetten voor de geleverde zorg.
NZa/VWS en zorgverzekeraar beleidsmakers weten dit maar hebben maar 1 doel gekregen van het kabinet Rutte 3 en dat is verder bezuinigen op de zorg.
De toegezegde gelden op Prinsjesdag dekken eigenlijk alleen maar de inflatie van de komende jaren maar worden gepresenteerd als extra investering in de zorg.